Bestemmingen
Topbestemmingen naar Midden-Amerika
Topbestemmingen naar Afrika
Andere bestemmingen naar Afrika
Topbestemmingen naar Noord-Amerika
 • Inspiratie opdoen
Topbestemmingen naar Zuid-Amerika
Andere bestemmingen naar Zuid-Amerika
Topbestemmingen naar het Midden-Oosten
Topbestemmingen naar Oceanië
Inspiratie opdoen
 • Met wie op reis?
 • Welke activiteiten?
 • Welke periode?

Reizen in 2021: uw verwachtingen, uw dromen en wat er gaat veranderen

Door Evaneos, op

Omdat reizen in 2020 lastig was hebben we extra veel tijd gehad om na te denken over wat we in de toekomst willen veranderen. En dan vooral als het om reizen gaat. We deden navraag binnen de Evaneos community. Onze reizigers, lokale reisexperts en de leden van ons team gaven antwoord op de vraag: Wat gaat er volgens u veranderen in 2021? En uw antwoorden sloten naadloos aan bij onze wens om ons nog meer in te zetten voor duurzaam en verantwoord reizen.
Vrouw in het midden van een regenwoud, absorbeert haar omgeving...Vrouw in het midden van een regenwoud, absorbeert haar omgeving...Vrouw in het midden van een regenwoud, absorbeert haar omgeving...Vrouw in het midden van een regenwoud, absorbeert haar omgeving...

Een reis waarbij lokale culturen en leefwijzen worden gerespecteerd; minder activiteiten, maar beter; minder ver reizen en opgaan in de natuur: dit zijn enkele voorbeelden van de antwoorden die we op onze vraag kregen. We willen graag de 7 wensen met u delen die ons het meest hebben geraakt. En we laten u zien welke toezeggingen onze lokale partners al hebben gedaan om uw wensen te verwezenlijken.

 1. Minder ver reizen, met vervoersmiddelen die weinig impact op het milieu hebben.

 2. Minder reizen, maar echt de tijd nemen.

 3. De lokale economie positief beïnvloeden.

 4. Naar plekken gaan waar anderen niet komen.

 5. Tijd doorbrengen in de natuur en meer leren over de natuur en hoe we die kunnen beschermen.

 6. Kennis opdoen en contact maken.

 7. De ecologische impact verminderen bij alledaagse handelingen, zelfs tijdens het reizen.

1. Minder ver reizen, met vervoersmiddelen die weinig impact op het milieu hebben.

Deze wens kwam het meest voor in de antwoorden. Bij reizen gaat het niet om de afstand die wordt afgelegd, het gaat vooral om de mogelijkheid om de omgeving, de cultuur of een bepaalde locatie met een frisse blik te kunnen bekijken. We willen onze planeet beschermen en de impact van onze reis op het milieu beperken en daarom geven veel van onze reizigers de voorkeur aan milieuvriendelijke vervoersmiddelen, zoals de trein of de fiets.

Op reis wil ik ook rekening houden met het milieu. En dankzij de crisis weten we dat er prachtige nieuwe plekken te ontdekken zijn in ons eigen land, of in landen in de buurt.

Annika, Agency Network Manager bij Evaneos

De bloggers van We Travel the World zijn het hiermee eens: „Wij proberen tijdens onze reizen altijd rekening te houden met het milieu en we gebruiken vervoersmiddelen die zo min mogelijk impact hebben op het klimaat. Binnenlandse vluchten vinden wij bijvoorbeeld niet nodig. En om naar een ander land in Europa te reizen, hoef je ook het vliegtuig niet te nemen. Het spoornetwerk in Europa is erg goed ontwikkeld.”

2. Minder reizen, maar echt de tijd nemen.

Als het vliegtuig toch de enige optie is om op de plek van bestemming te komen, waarom blijven we daar dan niet wat langer? Verander het tempo van uw reizen en ‘consumeer’ de bestemming niet, maar neem de tijd om echt op te gaan in de cultuur en de omgeving. Kom erachter wat er bijzonder is aan deze bestemming, zie hoe mooi het gebied is en laat u verrassen door uw belevenissen.

Miranda, onze reisagent in Tanzania, bevestigt dat meer tijd op een bepaalde locatie een reis echt ten goede kan komen: „Vaak willen de bezoekers die naar Tanzania komen zoveel mogelijk zien en doen. Ze willen toeristische plekken als de Serengeti en de Ngorongoro Krater niet missen. Mijn advies: neem echt de tijd om de wildernis op je in te laten werken. Stop tijdens een game drive om te genieten van de ondergaande zon. Breng wat tijd door met de dieren en observeer hun gedrag, in plaats van op zoek te gaan naar zoveel mogelijk verschillende soorten.”

Nina heeft meegeholpen met het creëren van het reisaanbod op Bali. Zij geeft bij haar reizen altijd het advies om wat langer op een bepaalde locatie te blijven en zo die plek écht te leren kennen.

We zijn begonnen met het “slow travel”-project. Dat houdt in dat de reizen zelf langer worden en dat reizigers minder verschillende plekken aandoen, maar meer tijd doorbrengen op een bepaalde locatie. Ook selecteren we alleen ecologisch verantwoorde hotels en proberen we het aantal verplaatsingen in gemotoriseerd vervoer drastisch te verminderen.

Nina, reisagent in Bali

3. De lokale economie positief beïnvloeden.

Steeds meer reizigers vinden het belangrijk dat hun reizen een positief effect hebben. Men kiest niet langer voor standaard pakketreizen die niet lokaal uitgevoerd worden, maar gaat op zoek naar authentieke ervaringen waarbij de natuur en de lokale bevolking worden gerespecteerd. Door samen te werken met lokale partners en door te kiezen voor kleine accommodaties die lokaal worden gerund, hebben we een positieve impact op de plaatselijke economie. Wij willen al meer dan 10 jaar het allerbeste voor onze reizigers én voor de lokale bevolking, die hun reis mogelijk maakt.

Ik denk en ik hoop dat onze manier van reizen drastisch zal veranderen. Het liefst vermijden we de toeristische trekpleisters en maken we geen gebruik van grote hotels en resorts, maar kiezen we voor kleine, ecologisch verantwoorde accommodaties.

Noémie, reisagent in Costa Rica.

Veel van onze reizigers gaan het liefst op deze manier op reis. Zo ook Karine, die al een paar keer met Evaneos weg is geweest: „Onze reis naar de Seychellen is iets wat ik iedereen aan kan raden. We wilden niet in grote luxeresorts verblijven, daarom heeft onze reisagent alleen kleine hotels en guesthouses voor ons geboekt. Hierdoor was onze reis veel authentieker en kwamen we veel meer in contact met de lokale bevolking.”

4. Naar plekken gaan waar anderen niet komen.

We zijn ons er steeds meer van bewust dat grote groepen toeristen die samendrommen op één plek nadelige effecten kunnen hebben op de bestemming en de inwoners: hun dagelijks leven en de omgeving worden teveel verstoord en het kan zorgen voor een negatieve verandering op de lange termijn.

Door de toeristenstromen beter te verdelen kunnen we zorgen voor een positieve vicieuze cirkel. De ervaringen en belevenissen van reizigers zijn authentieker en de omgeving profiteert op een meer uitgebalanceerde manier van de voordelen van het toerisme.

Vanaf het begin hebben wij samen met onze reisagenten geprobeerd om de toeristenstromen beter te verdelen. Dit jaar willen we hier meer dan ooit mee doorgaan. We willen bijzondere reizen aanbieden, gebaseerd op het advies van mensen die op de plaats van bestemming wonen en gaan niet klakkeloos op zoek naar de plek die er het best uitziet op de foto’s.

De reizen die ik aanraad zijn een beetje anders dan wat de meeste reizigers in eerste instantie vragen. Wij kennen plekken waar heel weinig toeristen komen en waar u unieke ervaringen op kunt doen. U kunt bijvoorbeeld op een respectvolle manier kennis maken met etnische minderheidsgroepen.

Noemi, reisagent in Costa Rica

5. Tijd doorbrengen in de natuur en meer leren over de natuur en hoe we die kunnen beschermen.

Veel van onze reizigers willen meer tijd in de buitenlucht doorbrengen. De natuur ontdekken, bijvoorbeeld door middel van buitensport, en meer leren over de natuurlijke omgeving en hoe we deze kunnen beschermen. Slapen onder de sterrenhemel, vogels observeren in een natuurreservaat of een lange, ontspannen fietstocht maken, er zijn zoveel verschillende manier om de plekken te verkennen die we zo graag willen behouden. En onze reisagenten werken aan het behoud mee door een verklaring te ondertekenen, waarin ze beloven om in bepaalde natuurlijke gebieden niet te grote bezoekersaantallen toe te laten.

Roberto, reisagent in Cambodja, vertelt over het toenemende enthousiasme voor buitensport: „Ik zie dat er steeds meer vraag is naar buitenactiviteiten, zoals kajakken, fietsen en wandelen. Reizigers brengen graag tijd door in de natuur en dat is de perfecte manier om aan de drukte te ontsnappen, op een ecologisch verantwoorde manier bezig te zijn en de lokale bevolking te steunen.”

Maruja, onze reisagent in Argentinië, kreeg zelf de kans om op deze manier te reizen en de voordelen ervan te ontdekken.

Mijn favoriete manier van reizen is op de fiets, met een tent. Zo ben je dag en nacht middenin de natuur en zie je extra veel van het land, omdat je niet zo snel gaat. Het is het perfecte tempo om in contact te komen met de lokale bevolking en om de cultuur van het land van bestemming te ontdekken.

Maruja, reisagent in Argentinië.

6. Kennis opdoen en contact maken.

Contact maken met de mensen is tegenwoordig voor veel reizigers een belangrijk onderdeel van een reis. Dankzij het concept “slow travel”, krijgt u de tijd om mensen te ontmoeten, uzelf onder te dompelen in de cultuur en de gemeenschap, de lokale gebruiken te ontdekken en oprechte connecties te maken. Dit is ideaal voor mensen die nieuwsgierig zijn naar de plek van bestemming, die de cultuur echt willen begrijpen en misschien nieuwe passies willen ontdekken.

In de afgelopen jaren is mijn visie op reizen veranderd. Ik vind het nu minder belangrijk om musea en andere hoogtepunten te zien en hecht des te meer waarde aan bijzondere ontmoetingen en gedenkwaardige momenten.

Karine, reiziger Evaneos.

Ik kan niet wachten om weer op reis te gaan. En waarom zou ik niet een bestemming dichter bij huis kiezen om deze op een nieuwe manier te ontdekken? Vooral de ontmoetingen onderweg kunnen een reis onvergetelijk maken en daar kan Evaneos bij helpen.

Aurélie, Marketing Director bij Evaneos.

7. De ecologische impact verminderen bij alledaagse handelingen, zelfs tijdens het reizen.

Tot slot gaven veel mensen aan dat milieubescherming heel belangrijk is, vooral op reis. Of het nu gaat om simpele handelingen, zoals het verminderen van plasticgebruik of om iets groots, zoals het vermijden van dieronvriendelijke activiteiten om de dieren in een natuurgebied te beschermen, elk initiatief telt.

Nina, reisagent in Bali, legt uit dat haar reisbureau heel concrete maatregelen heeft genomen: „We hadden al een “geen plastic”-beleid en dat breiden we nu uit door het afval van onze reizigers door een bedrijf te laten ophalen dat het weer recyclet. Verder zetten we op dit moment een CO2-compensatieprogramma op, waarmee we lokale initiatieven kunnen steunen.”

Dit geldt ook voor Miranda, die zich met haar reisbureau inzet om de natuurparken van Tanzania te beschermen.

Mijn reisagentschap werkt samen met de Serengeti Watch, samen proberen wij onze impact op de natuurparken te minimaliseren en geven we mensen voorlichting over dierenbescherming en de gevaren van overtoerisme (al is te weinig toerisme de laatste tijd een groter probleem). Dit doen we via sociale media en door de gidsen tijdens de safari’s erover te laten vertellen.

Miranda, reisagent in Tanzania.

De crisis heeft het toerisme ernstig veranderd en reizen zal nooit meer hetzelfde zijn. Maar door dit soort onverwachte spelingen van het lot krijgen wij de kans om onze gebruiken te veranderen en daarmee te zorgen voor beter uitgedachte, duurzamere reizen, die een positieve impact hebben op de bestemming die we ontdekken. Evaneos blijft zich inzetten om het reizen nog duurzamer te maken en de komende maanden delen we graag onze beloftes en onze concrete acties met u.