Inspiratie opdoen
  • Met wie op reis?
  • Welke activiteiten?
  • Welke periode?
  • Wat voor een soort reis?

Het verhaal van 5 lokale reisagenten in Afrika die zich inzetten voor toerisme met een positieve impact

Door Evaneos, op

Ook het Afrikaanse continent lijdt onder de gevolgen van de gezondheidscrisis. Het toerisme, dat in veel landen een cruciale rol speelt bij milieubescherming en de ontwikkeling in een land, is nagenoeg stil komen te liggen. Nu de regels met betrekking tot het reizen binnenkort waarschijnlijk versoepeld worden, willen we enkele initiatieven van onze lokale reisagenten met u delen. Lees het verhaal van onze superhelden, die zich elk op hun eigen manier inzetten voor verantwoord toerisme op hun bestemming.

De verhalen die u gaat ontdekken laten zien hoe onze reisagenten zich dagelijks inzetten voor een betere reiswereld. Maar dat hebben ze ook te danken aan u en aan elke andere reiziger die ervoor kiest om met een goed geweten op reis te gaan en om bij het plannen van een reis rekening te houden met de lokale economie. Als u ervoor kiest om bij Evaneos te boeken, steunt u concreet deze lokale initiatieven en draagt u bij aan het voortbestaan van de projecten.

Ingrid ontwerpt in Namibië reizen waarbij ze de natuur en de culturen respecteert

Landschappen en ecosystemen zoals in Namibië vind je nergens anders op aarde, maar ze zijn erg kwetsbaar. Veel dier- en plantensoorten worden bedreigd door klimaatverandering en overtoerisme, zoals bijvoorbeeld de iconische woestijnleeuwen en de meer dan 900 jaar oude fossielen van acacia's in de Dodevlei. Ingrid woont al 20 jaar in Namibië en elke dag opnieuw verbaast ze zich over de schoonheid van de woestijnlandschappen.

Samen met haar reisbureau ondersteunt Ingrid verschillende initiatieven. Ze werken samen met organisaties die zich bezighouden met dierenbescherming, zoals TOSCO en met organisaties die voorlichting geven aan jongeren om ze bewust te maken van milieuproblemen. Maar het is voor hen vooral belangrijk om reizen te organiseren die een zo klein mogelijke impact hebben op het bezochte gebied.

Het belangrijkste is dat we bij het organiseren van onze reizen altijd rekening houden met het milieu, denk bijvoorbeeld aan hoeveel papier en plastic er wordt gebruikt, het sorteren en recyclen van afval, lokaal inkopen in plaats van in bulk. Op die manier dragen we concreet bij aan de ontwikkeling van verantwoord toerisme.

Vanaf 14/10/2020 zijn de grenzen van Namibië weer open voor toerisme. Reizigers moeten een negatieve PCR-test van maximaal 7 dagen oud bij zich hebben en 5 dagen na aankomst in het land opnieuw een test doen. Op de website Nederland Wereldwijd van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vindt u het actuele reisadvies voor Namibië .

Theda heeft in Botswana een stichting opgericht om lokale studenten te betrekken bij de bescherming van de biodiversiteit

Het reisbureau van Theda heeft in 2015 de Knyphausen Foundation opgericht die zich in Botswana inzet voor milieubescherming. De stichting werkt samen met de scholen van 12 lokale gemeenschappen. Ze organiseren voor de kinderen ontdekkingsreizen naar de omliggende wildparken, omdat die vaak nog nooit de kans hebben gehad om ze te bezoeken. Voor hen is dit een onvergetelijke ervaring.

Het is fantastisch om te zien hoe trots de kinderen zijn als ze hun diploma "junior ranger" krijgen! Het is essentieel dat we hen de wildparken laten zien, want op dit moment weten mensen niet wat ze beschermen.

Het reisbureau van Theda financiert ook beurzen om oudere studenten op te leiden tot professionele safarigids. In 2019 zijn dankzij hun inzet 12 professionele gidsen opgeleid en hebben 100 kinderen de kans gekregen om junior ranger te worden.

Op dit moment zijn de grenzen van Botswana nog gesloten voor toerisme. We houden u op de hoogte van veranderingen in de situatie. Op de website Nederland Wereldwijd van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vindt u het actuele reisadvies voor Botswana.

Roberto creëert in Tanzania optimale leefomstandigheden voor zijn team

Tijdens een reis in Tanzania krijgt u de kans om de mooiste natuurparken en reservaten te ontdekken en ze zijn allemaal even bijzonder. De gidsen van het reisbureau van Roberto laten u de meest iconische plekken van het land zien, van Arusha tot de Serengeti en de Ngorongorokrater.

Het reisbureau van Roberto zet zich in voor het welzijn van alle leden van het team. Ze betalen hun werknemers niet alleen salaris, maar stellen ook een appartement ter beschikking voor iedereen die dat wil. En ze verzorgen de maaltijden, die ter plaatse worden bereid met lokale en seizoensgebonden producten.

Onze teamgenoten besparen op deze manier tijd en geld op hun dagelijkse transport. Bovendien zijn onze appartementen mooier en veiliger dan de plekken waar ze anders zouden kunnen wonen.

De grenzen van Tanzania zijn sinds 5 augustus open. U hoeft bij aankomst geen negatieve PCR-test te laten zien, maar het kan zijn dat de luchtvaartmaatschappij dit wel vraagt voor uw vlucht. Op de website Nederland Wereldwijd van het Ministerie van Buitendlandse Zaken vindt u het actuele reisadvies voor Tanzania.

Marco zet zich in Ethiopië in voor de herbebossing van beschermde gebieden

Wist u dat Ethiopië een fantastische wandelbestemming is? Nationale Parken als Mount Simien, Mago of het Balégebergte zijn thuis voor talloze endemische plant- en diersoorten. Ze zijn te vinden in de groene bergen, in sommige van de droogste woestijnen op aarde en in de uitgestrekte savanne.

Marco heeft een brede blik als het gaat over toerisme met een positieve impact. Hij zet zich in voor een eerlijke behandeling van werknemers, gidsen en partners, zorgt ervoor dat de CO2-uitstoot van zijn reizen wordt gecompenseerd, selecteert lodges met een lage impact op het milieu en financiert een groot aantal verenigingen, zoals bijvoorbeeld het Wheelchair Center in Addis Abeba, die rolstoelen ter beschikking stelt aan mensen met een beperkte mobiliteit.

Intensieve landbouw is erg slecht voor het milieu en dan heb ik het met name over de veeteelt en de ontbossing. Op de lange termijn heeft dit een groot effect gehad op de vegetatie in Mount Simien National Park. Wij zetten ons in om erosie tegen te gaan en herbebossing te bevorderen.

Het reisbureau van Marco is gespecialiseerd in trektochten door de fantastische landschappen van Ethiopië, daarom is het niet vreemd dat ze betrokken raakten bij de bescherming van het milieu en het behoud van plant- en diersoorten. In een van hun recente projecten hielpen ze mee aan de herbebossing van Mount Simien Nationaal Park, dat door Unesco wordt aangemerkt als een van de meest spectaculaire landschappen ter wereld.

Ethiopië heeft half oktober de grenzen geopend voor internationale reizigers. Bij aankomst moet u een negatieve PCR-test van maximaal 120 uur (5 dagen) oud laten zien en gaat u 7 dagen verplicht in quarantaine. Op de website Nederland Wereldwijd van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vindt u het actuele reisadvies voor Ethiopië.

In Namibië zet reisagent Sonja zich in voor de bescherming van bedreigde diersoorten als de neushoorn

De neushoort wordt in Namibië met uitsterven bedreigd, omdat het land grote problemen heeft met stroperij. Het reisbureau van Sonja werkt samen met de rangers van verschillende wildparken. Ze ondernemen concrete acties om het iconische dier te beschermen.

We boeken bij mijn reisbureau alleen lodges die patrouilleren om stroperij te voorkomen. En we doneren aan een project waarbij de dieren met behulp van GPS en camera's worden beschermd.

Daarnaast krijgt elke gids die werkt voor het reisbureau een meerdaagse training over hoe ze volgens de rangers de neushoorns het beste kunnen opsporen en beschermen en waarom het zo belangrijk is om de lokale gemeenschappen bewust te maken van het probleem.

We vinden het belangrijk dat onze teamleden alles weten over de bescherming van neushoorns, zodat ze hun kennis kunnen delen met onze reizigers.

Goed nieuws: in 2018 is er in Namibië geen enkele neushoorn gestorven door stroperij en zijn er 7 gezonde nieuwe neushoorntjes geboren, een recordaantal!

Vanaf 14/10/2020 zijn de grenzen van Namibië weer open voor toerisme. Reizigers moeten een negatieve PCR-test van maximaal 7 dagen oud bij zich hebben en 5 dagen na aankomst moet u opnieuw testen. Op de website Nederland Wereldwijd van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vindt u het actuele reisadvies voor Namibië .

Of het nu gaat om milieubescherming, de bescherming van bedreigde diersoorten of om sociale acties, onze community van reisbureaus neemt concrete maatregelen om hun land te beschermen en om u de kans te geven het op een verantwoorde manier te ontdekken. Wij willen dat deze groep betrokken reisexpert steeds groter wordt, zodat we samen onze visie voor een betere reistoekomst waar kunnen maken.