Koolstofvoetafdruk gecompenseerd
Bestemmingen
Topbestemmingen naar Midden-Amerika
Topbestemmingen naar Afrika
Andere bestemmingen naar Afrika
Topbestemmingen naar Noord-Amerika
Topbestemmingen naar Zuid-Amerika
Andere bestemmingen naar Zuid-Amerika
Topbestemmingen naar het Midden-Oosten
  • Oman
    Reizen in Oman
  • Zoek een bestemming
Topbestemmingen naar Oceanië
Inspiratie opdoen
  • Met wie op reis?
  • Welke activiteiten?
  • Welke periode?
  • Wat voor een soort reis?

Beter reizen in Europa: 5 lokale reisexperts vertellen hun verhaal

Door Evaneos, op

In heel Europa hebben onze lokale reisexperts dezelfde passie: ze willen u hun land laten ontdekken en tegelijk ook zorgen voor het behoud van de bestemming. Ze hebben zich als doel gesteld om reizigers op een authentieke en actieve manier het land te laten ervaren, zonder clichés en ver weg van de toeristenmassa's.
Een jonge vrouw kijkt door een verrekijkerEen jonge vrouw kijkt door een verrekijkerEen jonge vrouw kijkt door een verrekijkerEen jonge vrouw kijkt door een verrekijker

De sleutel voor het ontwikkelen van reizen die beter zijn voor de reizigers én de lokale bevolking is het centraal stellen van de mens en het contact met de locals. Hoe onze lokale reisagenten dit doen? Vijf van hen delen hun ideeën en initiatieven met u.

De gezamenlijke passie van Chryssa en Emmanouela voor het behoud van 'de ziel van Kreta'

Chryssa en Emmanouela zijn vrouwen die niet bang zijn voor wat tegenspoed. Zij richtten hun lokale reisbureau op tijdens de economische crisis van 2008. En ze kozen ervoor om hun bedrijf te beginnen op een plek met een traditionele cultuur, waar vrouwen vaak nog thuisblijven en niet naar kantoor gaan. Vanaf het begin van de coronapandemie hebben ze ervoor gestreden om hun reisbureau draaiende te houden en de banen te behouden van mensen die afhankelijk zijn van hun organisatie.

Wat ze op de been houdt? Hun hoop op een spoedig herstel en vooral ook hun liefde voor de natuur en de cultuur van Kreta waar zij al meer dan 20 jaar van genieten en die ze proberen te beschermen.

Berglandschap met wijngaarden in het binnenland van KretaBerglandschap met wijngaarden in het binnenland van KretaBerglandschap met wijngaarden in het binnenland van KretaBerglandschap met wijngaarden in het binnenland van Kreta
Wandelaars op de zuidkust van KretaWandelaars op de zuidkust van KretaWandelaars op de zuidkust van KretaWandelaars op de zuidkust van Kreta

Onze filosofie: "small is beautiful!" Kleine groepen reizigers, kleinschalige accommodaties, verse lokale producten en activiteiten die gericht zijn op de landbouw, ambacht en de lokale cultuur.

Chryssa, lokale reisagent op Kreta

Om dit voor elkaar te krijgen hebben ze een team van mensen om zich heen verzameld die net als zij een passie hebben voor alternatief toerisme, het milieu en de mensen. Samen laten ze reizigers de verborgen schatten van Kreta zien die nog niet ontdekt zijn door het massatoerisme. Hun lievelingsplekken zijn de zuidkust, de archeologische opgraving van Eleftherna, het Psiloritis-massief, de wijnroute... en Avdou, een charmant dorpje in de buurt van Heraklion waar een beroemd muziek- en dansfestival wordt gehouden. Het festival wordt georganiseerd door een groep jonge mensen die de bewoners én de bezoekers erbij betrekken. En al deze activiteiten hebben een grote impact op de reiziger die ervan mag genieten, maar hebben een minimale impact op het landschap van Kreta.

Chryssa
Reisbureau van
Chryssa

Engelstalige reisagent op Kreta
207 beoordelingen

Buitenactiviteiten op het Franse platteland met Eloïse

In een tijd waar de wereld van het reizen verandert, is Eloïse, onze reisagent voor de Franse markt, teruggekeerd naar haar roots op het Franse platteland. Samen met haar team laat ze reizigers de minder bekende regio's van Frankrijk ontdekken. Dankzij de reizen die ze ontwerpt kunnen mensen op een actieve manier genieten van de rijkdom van het gebied, onder leiding van gepassioneerde lokale experts. Denk hierbij aan natuur- of buitensportgidsen, landbouwers, ambachtslieden of gastgezinnen... Het is een gedurfde zet om te kiezen voor reizen die anders zijn. Ver weg van de toeristische centra, met de mensen die in de regio wonen in het middelpunt en met als doel het landelijke Frankrijk dat enigszins vergeten is in de schijnwerpers te zetten. En dan blijkt dat deze regio's genoeg in huis hebben om een zelfs de doorgewinterde reiziger te verwonderen.

Jeune femme de dos marchant dans la campagne avec un âneJeune femme de dos marchant dans la campagne avec un âneJeune femme de dos marchant dans la campagne avec un âneJeune femme de dos marchant dans la campagne avec un âne

Reizigers vertellen ons altijd dat ze zoveel leren, soms noemen we het de 'school van het leven en de natuur'.

Eloïse, lokale reisagent in Frankrijk

Bij het selecteren van activiteiten zorgt Eloïse ervoor dat deze educatief zijn en dat ze reizigers helpen om het gebied te leren kennen. Ze wil kinderen en volwassenen de mogelijkheid bieden om zichzelf te overtreffen, om nieuwe sporten uit te proberen, hun hoogtevrees te overwinnen dankzij een klimgids, geologie te begrijpen door de uitleg van een speleoloog, van een boswachter alles te leren over het bos, de astrologie te ontdekken tijdens een privé-avondje sterrenkijken, te leren over vogels van een ornitholoog en bewust te worden van milieukwesties. Deze inspirerende ervaringen prikkelen de zintuigen en veranderen de manier waarop mensen naar het platteland kijken.

Ontdek de dorpen van Italië met Giovanna

Ook bij het reisbureau van Giovanna staan de mensen centraal. Het is haar voornaamste doel om een band te scheppen tussen reizigers en de locals. De rijkdom van het Italiaanse erfgoed en de schoonheid van de dorpen zijn een bonus, maar het contact met de mensen van de gemeenschap is wat haar reizen tot een succes maakt.

Om deze visie waar te kunnen maken krijgt Giovanna hulp van haar lokale reispartners in heel Italië. Dit zijn bijvoorbeeld gidsen, chauffeurs, hoteleigenaren, ambachtslieden en boeren. Zij kennen hun regio door en door, ze weten wat het gebied karakteriseert en kunnen de beste lokale producten aanraden. En dankzij hen kan het reisbureau van Giovanna reiservaringen creëren die puur en authentiek zijn en die ten goede komen aan de lokale economie.

Onze belangrijkste troef zijn onze lokale reispartners, die ervoor zorgen dat reizigers Italië kunnen ervaren zoals de Italianen dat zelf doen.

Giovanna, lokale reisagent in Italië

Dankzij deze samenwerking krijgen mensen de kans om uitzonderlijke ervaringen te beleven. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan de infernòt in Terruggia, een klein dorpje in de regio Piemont, waar oude kelders uit een rots zijn uitgehouwen en wat geclassificeerd is als UNESCO werelderfgoed. Of een verblijf in een historische woning die typerend is voor de architectuur van een bepaald gebied, zoals een corte in Salento of een sasso in Matera. Een ervaring die een reiziger middenin de geschiedenis zet, terwijl diegene op een warme manier wordt onthaald.

Terrasse d'un sasso à MateraTerrasse d'un sasso à MateraTerrasse d'un sasso à MateraTerrasse d'un sasso à Matera
Patio d'un corte à SalentoPatio d'un corte à SalentoPatio d'un corte à SalentoPatio d'un corte à Salento

Hakob respecteert in Armenië de natuur en de mensen

Hakob en zijn team werken er hard aan om te bewijzen dat duurzaam toerisme een optie is, dat het reizigers een schat aan spannende ervaringen kan opleveren en dat het een positieve impact heeft op de lokale gemeenschappen. Al meer dan 10 jaar zet het reisbureau zich in om dit in Armenië te promoten.

We willen dat onze gasten het echte Armenië beleven en dat ze kennismaken met de mensen.

Hakob, lokale reisagent in Armenië

Hakob werkt bijvoorbeeld samen met gezinnen die in een gebied wonen dat potentie heeft voor het toerisme. Hij helpt ze bij de renovatie van hun huizen, zodat ze gasten kunnen ontvangen. Hierdoor hebben verschillende gezinnen een eigen bedrijf opgericht, waar ze ook andere activiteiten hebben ontwikkeld, die op hun beurt weer zorgen voor werkgelegenheid in het gebied. Tijdens een verblijf bij een van deze gezinnen ervaart u de gastvrijheid die zo kenmerkend is voor Armenië. De gezinnen krijgen de kans om lokale ambachten en producten onder de aandacht te brengen en om hun kennis over hun land te delen. Verder helpt het reisbureau chauffeurs om hun voertuigen te vernieuwen door ze een renteloze lening te verstrekken die terugbetaald kan worden in een termijn die de chauffeurs uitkomt.

Jonge vrouw staat op een rots in de Goris-vallei in ArmeniëJonge vrouw staat op een rots in de Goris-vallei in ArmeniëJonge vrouw staat op een rots in de Goris-vallei in ArmeniëJonge vrouw staat op een rots in de Goris-vallei in Armenië
Traditionele Armeense poppenTraditionele Armeense poppenTraditionele Armeense poppenTraditionele Armeense poppen

Ook op ecologisch gebied zijn er verschillende initiatieven. Zo heeft het reisbureau sinds 2019 een zero plastic-beleid. Ze geven geen plastic waterflessen meer mee en de picknicklunches worden in papier verpakt. En Hakob wil in de toekomst voor elke reiziger een boom planten om de CO2-voetafdruk van elk verblijf te verminderen en om het ecosysteem te beschermen tegen de impact die zijn activiteiten op de natuur hebben.

In Bulgarije zet Gergana zich in voor verantwoord toerisme

Het reisbureau van Gergana probeert sinds hun oprichting in de jaren '90 om de prachtige, maar onbekende bestemming Bulgarije onder de aandacht te brengen. Zij doen dit in nauwe samenwerking met de plaatselijke bevolking.

Al meer dan 20 jaar ontwikkelen wij projecten die bedoeld zijn om de situatie te verbeteren van alle mensen die betrokken zijn bij de reizen die we organiseren.

Gergana, lokale reisagent in Bulgarije

Een van de specialiteiten van het reisbureau zijn treinreizen. Dit is de perfecte manier om de meest toeristische plekken te vermijden, maar toch prachtige landschappen te ontdekken en de economie van dit geïsoleerde gebied te steunen. En het is de beste manier om Bulgaarse vrienden te maken! Vooral de historische trein van het Rodopengebergte is een unieke ervaring. De route doorkruist ongekend mooie landschappen en geeft een blik op de geschiedenis door de jaren heen, van de Griekse oudheid tot de Eerste Wereldoorlog, toen de spoorlijn werd aangelegd.

Jonge vrouw kijkt uit het raam van de historische trein in de Rodopen in BulgarijeJonge vrouw kijkt uit het raam van de historische trein in de Rodopen in BulgarijeJonge vrouw kijkt uit het raam van de historische trein in de Rodopen in BulgarijeJonge vrouw kijkt uit het raam van de historische trein in de Rodopen in Bulgarije
Een Bulgaarse vrouw weeft een tapijt met de handEen Bulgaarse vrouw weeft een tapijt met de handEen Bulgaarse vrouw weeft een tapijt met de handEen Bulgaarse vrouw weeft een tapijt met de hand

Een ander project van Gergana en haar collega's is het promoten van de Bulgaarse kunst en cultuur. Om de opera en klassieke muziek onder de aandacht te brengen zijn ze partnerschappen aangegaan met de Opera van Sofia en andere theaters in Plovdiv, Starna Zagora, Varna en Burgas. Hierdoor kunnen reizigers niet alleen genieten de zon en de stranden aan de Bulgaarse kust, maar ook van kwalitatieve concerten en optredens. En er is ook oog voor Bulgaarse tradities. Het reisbureau werkt nauw samen met cultuurhuizen, zoals bijvoorbeeld in Deshka. Hier kunnen reizigers meedoen aan een kookles of een show met traditionele lokale muziek en dans bijwonen.

Lees meer verhalen over onze lokale reisagenten in Afrika en Zuid Amerika, die zich dagelijks inzetten om de reiswereld te veranderen en om een positieve impact te hebben in het land van bestemming.

Gergana
Reisbureau van
Gergana

Engelstalige expert in buitengewone reizen in Bulgarije
20 beoordelingen