Bestemmingen
Topbestemmingen naar Midden-Amerika
Topbestemmingen naar Afrika
Andere bestemmingen naar Afrika
Topbestemmingen naar Noord-Amerika
  • Inspiratie opdoen
Topbestemmingen naar Zuid-Amerika
Andere bestemmingen naar Zuid-Amerika
Topbestemmingen naar het Midden-Oosten
Topbestemmingen naar Oceanië
Inspiratie opdoen
  • Met wie op reis?
  • Welke activiteiten?
  • Welke periode?

Dierenwelzijn: 10 tips voor een ethisch verantwoorde reis

Door Anne-Claire Delorme, op

Zou het niet mooi zijn als we door ons gedrag op reis de wereld een beetje beter kunnen maken voor de dieren? Evaneos zet zich in voor reizen die een positieve impact hebben op de natuur en de lokale bevolking. Daarom delen we graag onze best practices om diervriendelijk te blijven tijdens uw reis. Met behulp van deze tips kunt u bijdragen aan natuurbehoud!
Een babygorilla in een boomEen babygorilla in een boomEen babygorilla in een boomEen babygorilla in een boom

Op reis willen we het onbekende ervaren en dingen ontdekken die we thuis niet hebben. Een goed voorbeeld hiervan is de natuur met zijn bewoners en daarom is het belangrijk om ook over natuurbehoud te praten. Er zijn een paar regels die u kunt volgen om dierenwelzijn te bevorderen, een onderwerp dat we bij Evaneos erg belangrijk vinden. Samen met organisaties als Animondial en ABTA hebben we een stappenplan ontwikkeld waar elk lokaal reisbureau rekening mee houdt bij het ontwerpen van hun routes en bij hun keuze voor diensverleners. Dit zijn de 10 best practices die u op reis kunt volgen om de dieren en de biodiversiteit te beschermen.

1. Ga niet naar shows met getemde wilde dieren

Schilderende olifanten, aapjes op een fiets en orka's die een waterballet uitvoeren in een aquarium... Achter de schermen krijgen deze dieren urenlange trainig, die vaak gepaard gaat met dierenleed.

Een aapje danst op straat voor zijn trainerEen aapje danst op straat voor zijn trainerEen aapje danst op straat voor zijn trainerEen aapje danst op straat voor zijn trainer
Een man heeft een krokodil in zijn armen die naar het publiek kijktEen man heeft een krokodil in zijn armen die naar het publiek kijktEen man heeft een krokodil in zijn armen die naar het publiek kijktEen man heeft een krokodil in zijn armen die naar het publiek kijkt

De beste manier om deze praktijken te laten stoppen is door er niet meer naartoe te gaan. Er zijn veel diervriendelijke alternatieven en onze lokale experts hebben een mooie selectie waar u uit kunt kiezen. Observeer bijvoorbeeld savannedieren of walvissen in hun natuurlijke habitat, er bestaat werkelijk niks mooiers!

2. Ga niet op de foto met wilde dieren

U heeft op reis vast wel eens de mogelijkheid gehad om voor een paar euro met een wild dier op de foto te gaan. Maar wij raden u aan om geen selfies te nemen met een slang om uw nek op Jemaa El-Fna in Marokko of naast een tijger in een Thaise tempel.

Jonge tijger in een hokJonge tijger in een hokJonge tijger in een hokJonge tijger in een hok

Bedenk dat contact met een wild dier gevaarlijk kan zijn, u kunt worden gebeten of gestoken, of het dier kan een ziekte overdragen. Maar denk ook aan de gezondheid van het dier! Die tijger is waarschijnlijk zo rustig omdat hij gedrogeerd is en ze hebben misschien zijn tanden of klauwen verwijderd. Vermijd dit soort activiteiten daarom liever en geef later thuis uw huisdier een extra knuffel.

3. Laat u niet in met dierenhandel

U heeft misschien wel eens overwogen om een levend souvenir voor uzelf of voor uw kinderen mee te nemen. Een schattige kameleon of schildpad die verkocht worden door Marokkaanse kruidendokters of een kleurrijke vogel van de markt in Hong Kong of Jakarta...

Maar hierdoor kunt u wel eens bijdragen aan de illegale handel in wilde dieren en indirect ook aan het uitsterven van bedreigde diersoorten. En daar komt bij dat het niet altijd makkelijk is om goed voor de tropische dieren te zorgen. Kameleons eten insecten en sommige schildpadden voeden zich met wel 30 verschillende soorten planten. Laat ze dus lekker in de natuur, waar ze prima voor zichzelf kunnen zorgen!

Babyschildpadden op een strandBabyschildpadden op een strandBabyschildpadden op een strandBabyschildpadden op een strand
Een ranger aait een giraffeEen ranger aait een giraffeEen ranger aait een giraffeEen ranger aait een giraffe

4. Informeer hoe diervriendelijk uw reis is

Wilt u er zeker van zijn dat u de best practices naleeft en dat u het goed doet op het gebied van dierenwelzijn? Onze lokale reisagenten kunnen u informatie geven en ontwerpen samen met u een reis die 100% diervriendelijk is. Al onze reisbureau's hebben het Evaneos handvest ondertekend, waarin ze beloven zich in te zetten voor dierenwelzijn en onze teams controleren regelmatig of dit ook nageleefd wordt. Vertrouw dus op de kennis en expertise van onze reisexperts! Met hun hulp kunt u fantastische dingen ervaren. U kunt bijvoorbeeld helpen met het vrijlaten van babyschildpadjes bij de oceaan in Costa Rica of een giraffe sponsoren in een opvang in Kenia.

5. Hou voldoende afstand als u in het wild dieren observeert

Wie van dieren houdt zorgt dat hij of zij voldoende afstand bewaart.

Vinciane Despret, filosoof gespecialiseerd in het gedrag van dieren

Maar wat is de juiste afstand waarop u de ontmoeting met het dier wel echt kunt beleven? Er zijn een paar essentiële veiligheidsregels waar u zich aan kunt houden: beweeg langzaam en gecontroleerd en voorkom een aanvaring met het dier, blokkeer de vluchtroute van het dier niet, probeer niet de aandacht van het dier te trekken en blijft uit de buurt van nesten, holen en andere broedplaatsen.

En zelfs al willen we heel graag een goede foto nemen, het is niet de bedoeling dat u de gemarkeerde paden verlaat of dat u een dier omsingelt. Neem liever een goede verrekijker mee om vanaf een afstand te observeren en wees altijd geduldig, we kunnen de natuur immers niet naar onze hand zetten.

Een leeuwin en haar welpen wordt op afstand gevolgd door een safariwagenEen leeuwin en haar welpen wordt op afstand gevolgd door een safariwagenEen leeuwin en haar welpen wordt op afstand gevolgd door een safariwagenEen leeuwin en haar welpen wordt op afstand gevolgd door een safariwagen

6. Bescherm de natuur door minder vlees te eten

Vindt u het ook fantastisch om op reis wilde dieren in hun natuurlijke habitat te zien? Om ervoor te zorgen dat dit in de toekomst mogelijk blijft moeten we met zijn allen minder vlees gaan eten. De veeteelt neemt op aarde steeds meer ruimte in beslag en dit gaat ten koste van natuurgebieden. Op dit moment wordt al meer dan een derde van het aardoppervlak gebruikt voor het fokken van dieren! Zo wordt er geschat dat 75% van het Amazonegebied in gebruik is voor veeteelt en het verbouwen van gewassen die voor de veeteelt bestemd zijn.

In Nederland consumeren we gemiddeld meer dan een kilo vlees per week, terwijl voedingsdeskundigen aangeven dat het beter zou zijn om maximaal 500 gram vlees per week te eten. Dus waarom zou u niet één of twee dagen vegetarisch eten? Zeker als u naar een land reist waar het dieet overwegend vegetarisch is en waar het vlees vooral voor toeristen wordt geproduceerd. Dat zou voor uzelf en voor de wereld zoveel beter zijn!

7. Raak geen dieren aan en voer ze niet, in gevangenschap of in het wild

Een babyleeuwtje ziet eruit als een knuffeldier en het is verleidelijk om die te aaien. Maar in de natuur is het beter om contact met dieren te vermijden, omdat dit voor stress kan zorgen. Het is ook beter om ze niet te voeren. Dit schijnbaar onschuldige gebaar kan ernstige gevolgen hebben, omdat het ritme en het gedrag van het dier verstoord kunnen worden. En dat geldt ook voor dieren in gevangenschap, tenzij het gaat om een activiteit die voldoet aan strenge regels en die begeleid wordt door getraind personeel. Dit kan gaan om het voeren van dieren, ervaringen met insecten, spinnen, vissen, etc.

8. Controleer of souvenirs op een ethische manier worden geproduceerd en verkocht

Word je op reis verliefd op een prachtige sjaal van shantoosh wol of een armband van schildpaddenschild? Vergeet dan niet dat de handel in deze materialen absoluut illegaal is, omdat het uitsterven van bedreigde diersoorten erdoor wordt versneld. Andere producten, zoals bijvoorbeeld sieraden van rood koraal, kunt u alleen met een speciale vergunning kopen. Controleer dus voor u iets koopt waar het vandaan komt en geef de voorkeur aan eerlijke winkels, ook als het gaat om het productieproces. Aarzel niet om navraag te doen bij onze lokale reisagenten en gidsen: zij maken zich hard voor ethisch verantwoorde producten en kunnen u waarschuwen wanneer u te maken heeft met een netwerk dat betrokken is bij de illegale handel in bedreigde diersoorten.

9. Zorg ervoor dat dieren nooit meer dan 15% van hun eigen gewicht dragen

Paardrijden door de bergen, een kamelentocht door de zandduinen van de woestijn of een doldwaze rit door besneeuwde bossen met een hondenslee... Een ervaring als dit vergeet u nooit meer. Maar zorg er wel voor dat de dieren goed behandeld worden tijdens de rit.

Een team sledehondenEen team sledehondenEen team sledehondenEen team sledehonden
Yaks dragen goederen in de bergenYaks dragen goederen in de bergenYaks dragen goederen in de bergenYaks dragen goederen in de bergen

Paarden, drommedarissen en andere muildieren, die worden gebruikt voor het vervoeren van materiaal en personen mogen niet meer dan 15% van hun eigen gewicht dragen. Klim daarom nooit met meer dan één volwassene op een dier! En verder kunt u het aan onze specialisten overlaten om hierop te letten. Uw rit zorgt ervoor dat zij hun families kunnen onderhouden, het is daarom erg belangrijk dat de dieren gezond zijn en blijven.

10. Bezoek alleen olifantenreservaten die door Evaneos goedgekeurd zijn

Olifanten worden in Afrika en Azië met uitsterven bedreigd door ontbossing, conflicten met mensen en stroperij. Een bezoek aan een olifantenreservaat is in principe een goede manier om bij te dragen aan de bescherming van de dikhuiden, maar helaas komt het vaak voor dat reservaten het niet zo nauw nemen met ethiek en dat komt de olifanten uiteindelijk niet ten goede.

Een olifant met verzorger in een rivierEen olifant met verzorger in een rivierEen olifant met verzorger in een rivierEen olifant met verzorger in een rivier

Doe voor een bezoek aan een reservaat daarom altijd navraag bij een van onze lokale experts. Evaneos heeft een lijst opgesteld met criteria waar een olifantenkamp aan moet voldoen. Op die manier gaan we alleen in zee met bedrijven die het contact met de dieren beperkt houden en die opvang bieden voor de oudere dieren. En natuurlijk is het uit den boze om wilde olifanten te vangen, toeristen te laten betalen voor het voeren van de dieren of om babyolifanten te kopen voor toeristische doeleinden, waarbij wrede trainingsmethoden worden gebruikt.

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer tips over diervriendelijkheid op reis of om te zien wat onze lokale reisagenten zoal bezighoudt.

Meer inspiratie