Compensatie van geschatte CO2-uitstoot
Bestemmingen
Topbestemmingen naar Midden-Amerika
Topbestemmingen naar Afrika
Andere bestemmingen naar Afrika
Topbestemmingen naar Noord-Amerika
  • Inspiratie opdoen
Topbestemmingen naar Zuid-Amerika
Andere bestemmingen naar Zuid-Amerika
Topbestemmingen naar het Midden-Oosten
Topbestemmingen naar Oceanië
Inspiratie opdoen
  • Met wie op reis?
  • Welke activiteiten?
  • Welke periode?

Reisinspiratie: 5 bestemmingen die safe zijn voor de LGBTQIA+-gemeenschap

Door Evaneos, op

Voor wie deel uitmaakt van de LGBTQIA+-gemeenschap kan het organiseren van een reis anders zijn dan voor anderen. Er zijn dingen om rekening mee te houden, zodat een reis niet op een ramp uitloopt. Daarom heeft Evaneos samen met de Franse organisatie Potiches, die zich inzet voor gelijkheid voor iedereen, de 5 veiligste bestemmingen geselecteerd. We willen dat u zich altijd prettig en veilig voelt, ook wanneer u bijvoorbeeld openlijk affectie toont voor de persoon van wie u houdt.
5 bestemmingen die safe zijn voor de LGBTQ-gemeenschap5 bestemmingen die safe zijn voor de LGBTQ-gemeenschap5 bestemmingen die safe zijn voor de LGBTQ-gemeenschap5 bestemmingen die safe zijn voor de LGBTQ-gemeenschap

Voor het jaar 2021 heeft de LGBTQ+ Travel Safety Index de 150 meest bezochte landen gerangschikt. Ze hebben gekeken naar de huidige wetten in het land, het gevoel onder de bewoners en in hoeverre de LGBTQIA+-gemeenschap wordt beschermd. Een ijsje eten op het terras, een museum bezoeken, over straat lopen - dat zijn de momenten die onschuldig en natuurlijk zouden moeten zijn. Maar wanneer in het land dat u bezoekt stigmatiserend wordt gedacht over seksualiteit of geslacht is dat misschien niet zo vanzelfsprekend. Dus laten we, voordat u de sprong waagt en het ticket boekt, de landen promoten waar iedereen vrij kan zijn om zichzelf te zijn.

Canada: ga feesten in de Rue Sainte-Catherine

U kunt Canada bezoeken voor de ongekende natuur in de nationale parken, u kunt lokaal gebrouwen bier en cider gaan proeven, of u kunt de leukste steden, zoals bijvoorbeeld Vancouver, bezoeken. Het land van de maple syrup verrast ons elke keer weer, en dat geldt ook voor de LGBTQIA+-rechten.

Sinds 2005 is in Canada het homohuwelijk gelegaliseerd. In 2017 bood premier Justin Trudeau publiekelijk zijn excuses aan voor discriminatie van de LGBTQIA+-gemeenschap in het verleden. Datzelfde jaar liep hij met zijn familie mee in de Freedom Marches tijdens de Pride-evenementen in Montréal, Vancouver en Toronto. En sinds 2016 is Randy Boissonnault speciaal adviseur voor alle kwesties die verband houden met de LGBTQIA+-gemeenschap. Hij is openlijk homoseksueel en hij is een van de vijf LGBT-parlementsleden in Canada.

De '18 shades of Gay'-kunstinstallatie van Claude Cormier in de Rue Sainte CatherineDe '18 shades of Gay'-kunstinstallatie van Claude Cormier in de Rue Sainte CatherineDe '18 shades of Gay'-kunstinstallatie van Claude Cormier in de Rue Sainte CatherineDe '18 shades of Gay'-kunstinstallatie van Claude Cormier in de Rue Sainte Catherine

Als u besluit om tijdens uw reis Montréal aan te doen, kunt u een bezoek brengen aan Gay Village. Dit is een van de grootste LGBTQIA+-buurten ter wereld. In het hart van de wijk ligt Rue Sainte Catherine, een open en gezellig centrum met restaurants, discotheken, winkeltjes, dragshows, kunstinstallaties en neoklassieke kerken. En het bruisende nachtleven hier is wereldberoemd.

Zweden: geniet van de zonsondergang op het eiland Grinda

Voelde u zich altijd al aangetrokken door de 24.000 eilanden van de Stockholm-archipel, de kleurrijke huizen en de geplaveide straten? Of gaat u liever de door kuddes rendieren bevolkte fjorden in? Of u nou kiest voor een zomerse vakantie in het zuiden van Zweden, of dat u het land liever in de wintertijd bezoekt, Zweden is een bestemming voor iedereen.

Aan de Stockholm Pride doen elk jaar 45.000 mensen mee en er komen jaarlijks zo'n 400.000 bezoekers. Dat betekent dat net iets minder dan de helft van de inwoners van de stad elk jaar op het evenement aanwezig is. Tussen 2003 en 2011 heeft de LGBTQIA+-gemeenschap gezien hoe ze meer rechten kregen, dit had te maken met adoptie en het huwelijk en er is een verbod ingesteld op discriminatie op grond van seksuele geaardheid. In Zweden staat ook de eerste LGBTQIA+-seniorenwoning van Europa: de Regnbågen.

Uitizcht op het eiland Grinda vanaf KårnäsUitizcht op het eiland Grinda vanaf KårnäsUitizcht op het eiland Grinda vanaf KårnäsUitizcht op het eiland Grinda vanaf Kårnäs

In de Zweedse hoofdstad zijn heel veel LGBTQIA+ clubs en cafés te vinden. In de bakermat van de Europese popmuziek is de kans groot dat u zult dansen op "Gimme Gimme Gimme" van ABBA of dat u geniet van de zonsondergang op het eiland Grinda, terwijl u luistert naar de zwevende muziek van Björk.

Malta: duik in het blauwe water van de Middellandse Zee

Het helderblauwe water van de Middellandse Zee, de groene eilanden, de geschiedenis en de pittoreske straatjes van de hoofdstad... een reis naar Malta zal al uw verwachtingen overstijgen. Houdt u van de onderwaterwereld, kajakt u graag of wilt u op vakantie historische sites bezoeken? Duik dan de Maltese wateren in, een land waar een duikbril met snorkel net zo normaal is als een LGBTQIA+-vlag.

Uitzicht op zee in Comino, MaltaUitzicht op zee in Comino, MaltaUitzicht op zee in Comino, MaltaUitzicht op zee in Comino, Malta

De Maltese archipel, die gezien wordt als een modelland in Europa, staat bekend als een paradijs voor de LGBTQIA+-gemeenschap. In 2019 werd het land verkozen tot beste land in Europa als het gaat om de rechten van seksuele minderheden en er wordt al sinds 2013 gewerkt aan een reeks wetten die de LGBTQIA+-gemeenschap beschermen. Er zijn geen beperkingen voor het huwelijk of adoptie en transseksuelen kunnen gemakkelijk aangifte doen van een naams- en geslachtsverandering.

Portugal: ontdek de stad van de duizend kleuren

Portugal ligt in het zuidwesten van Europa ingenesteld tussen de Atlantische Oceaan en Spanje en het land biedt een schat aan reismogelijkheden. Proef pastéis de nata bij de Taag in Lissabon, ontdek tijdens een roadtrip de vulkanen van de Azoren of kies voor een paar ontspannen dagen met veel cultuur in de Serra da Lousa. De bakermat van de fado is ook een tolerante plek voor de LGBTQ+-gemeenschap.

Portugal is het land in Europa waar de minste misdaden worden gepleegd op grond van seksuele geaardheid of genderindentiteit. Dankzij de anti-discriminatiewetten en de ontwikkeling die het land in de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, behoort het tot een van de meest LGBTQIA+-vriendelijke bestemmingen in Europa. En in 2022 wordt in Portugal de Euro Pride georganiseerd.

Lissabon, PortugalLissabon, PortugalLissabon, PortugalLissabon, Portugal

Maakt u tijdens uw reis een stop in Lissabon, de stad van de duizend kleuren? Neem dan een kijkje in de wijken Arroios en Misericórdia, dit zijn de meest populaire buurten van de stad. Of ga barhoppen of clubben in de wijk Principe Real, bekend om zijn antiekwinkels en om zijn LGBTQIA+-cafés. In Lissabon zult u zich in elk geval niet snel vervelen.

Verenigd Koninkrijk: ontdek Brighton

I am an antichrist, I am an anarchist… Het Verenigd Koninkrijk is niet alleen de geboorteplek van de Sex Pistols, het is ook de plek om een rondje te maken in de London Eye, om veel teveel heerlijke scones te eten en om de haven van Polperro in Cornwall te bewonderen. Het land staat bekend om zijn ruimdenkendheid en avant-gardisme en het is het meest ontwikkelde land op het gebied van seksuele vrijheid en genderidentiteit.

Tussen 2002 en 2021 zijn er steeds meer wetten aangenomen die de LGBTQIA+-gemeenschap in staat stelt om in vrijheid te leven. De meest recente wet is een verbod op conversietherapie in het gehele Verenigd Koninkrijk.

Als we het over Engeland hebben is Londen vaak de eerste stad die bij ons opkomt, maar er valt ook veel te zeggen over het intrigerende Brighton. Deze stad is namelijk openlijk LGBTQIA+-vriendelijk. Zoals de huizen in de kleuren van de regenboog doen vermoeden, is Brighton een stad met een zeer bruisende LGBTQIA+-cultuur scene. Er is hier altijd wel wat te beleven!

Brighton Palace Pier in BrightonBrighton Palace Pier in BrightonBrighton Palace Pier in BrightonBrighton Palace Pier in Brighton

In Brigthon worden zelfs twee prides per jaar georganiseerd. De parade bij Preston Park begin augustus trekt zo'n 160.000 bezoekers. En dan is er nog de Trans Pride in juli, die opgedragen wordt aan de transgemeenschap.

Twijfelt u nog? Neem dan eens een kijkje op de website van Rainbow Europe, hier vindt u de ranglijst voor de meest veilige landen voor de LGBTQIA+-gemeenschap. Ook op de website travel.state.gov is veel informatie te vinden over eventuele voorbereidingen voor uw reis. En een laatste tip die we kunnen geven is om via de LGBTQIA+-groepen op social media een idee te krijgen van de bestemming die u in gedachten heeft.

Jade Bourgery - mede-oprichter & hoofdredacteur lespotiches.com

Meer inspiratie