Compensatie van geschatte CO2-uitstoot
Bestemmingen
Topbestemmingen naar Midden-Amerika
Topbestemmingen naar Afrika
Andere bestemmingen naar Afrika
Topbestemmingen naar Noord-Amerika
  • Inspiratie opdoen
Topbestemmingen naar Zuid-Amerika
Andere bestemmingen naar Zuid-Amerika
Topbestemmingen naar het Midden-Oosten
Topbestemmingen naar Oceanië
Inspiratie opdoen
  • Met wie op reis?
  • Welke activiteiten?
  • Welke periode?

5 tips: hoe herkent u een duurzame accommodatie?

Door Evaneos, op

Als we op reis gaan denken we (terecht) steeds meer na over de ecologische voetafdruk van ons transport... maar we vergeten vaak de rest. Ook de keuze van een accommodatie kan een groot verschil maken als het om duurzaamheid gaat, voor het milieu, maar bijvoorbeeld ook voor de lokale gemeenschap. In dit artikelen zoomen we in op accommodaties die het verschil maken.
Een meisje bij een tent op het strandEen meisje bij een tent op het strandEen meisje bij een tent op het strandEen meisje bij een tent op het strand

Als we het over eco-hotels of duurzame accommodaties hebben, denken we al gauw aan een aantal clichés. Een yurt ergens midden op de pampa, een hutje zonder stromend water of een camper aan het strand. Dat zijn verleidelijke opties... al is het niet altijd even comfortabel. Maar een duurzame accommodatie kan ook een gezellig hotel zijn, met heerlijke frisse lakens en zachte handdoeken en een geweldig ontbijt om de dag goed te beginnen. We laten u zien wat een accommodatie duurzaam maakt en hoe u zo'n accommodatie kunt herkennen.

Bij Evaneos gebruiken we de onderstaande criteria om te bepalen of een accommodatie duurzaam is.

Er wordt gekeken naar ressource management

Een accommodatie moet nadenken over ressource management, in het bijzonder het gebruik van water en energie en het afvalbeleid. Is het bijvoorbeeld echt nodig om de handdoeken elke dag te wassen? En denk eens aan die kleine plastic flesjes met shampoo en zeep, hiervoor kan ook een dispenser worden gebruikt die bijgevuld kan worden. En plastic waterflesjes kunnen vervangen worden door een mooie karaf. In Tri, in Sri Lanka, gebruiken de inwoners alleen elektrisch aangedreven bootjes en is het gebruik van plastic niet toegestaan (zoveel minder afval!), alle verlichting is LED en de hutten zijn gemaakt van gerecycled hout.

TriLanka HotelTriLanka HotelTriLanka HotelTriLanka Hotel
TriLanka HotelTriLanka HotelTriLanka HotelTriLanka Hotel

Lokaal heeft de voorkeur

We houden van accommodaties die midden in de lokale gemeenschap staan. Het ontbijtmenu is hiervoor een goede graadmeter. Kunt u kiezen voor vers seizoensfruit en is er bijvoorbeeld huisgemaakte of lokale kaas? Geweldig! Ook de architectuur zegt veel. Een accommodatie die lokaal geworteld is gaat op in de omgeving en aan de inrichting kunnen we zien dat er lokale kennis en vakmanschap voor is gebruikt. Dat is altijd een goed teken.

CocoMat HotelCocoMat HotelCocoMat HotelCocoMat Hotel
CocoMat HotelCocoMat HotelCocoMat HotelCocoMat Hotel

In Griekenland vindt u het hotel Coco-Mat Serifos, waar de huizen van vroegere mijnwerkers zijn gerenoveerd. Bij de renovatie is rekening gehouden met de historische architectonische tradities, waardoor de appartementen op een natuurlijke manier geventileerd worden.

Er wordt rekening gehouden met iedereen

Wij verkiezen kleinere, persoonlijke hotels boven enorme resorts. Een duurzame accommodatie zorgt ervoor dat de gasten een warm welkom krijgen én dat het personeel zich thuis voelt. Er wordt geen misbruik gemaakt van de werknemers en ze krijgen een eerlijk salaris. Of beter nog, de accommodatie wordt gerund door de lokale bevolking. Verantwoord toerisme draagt op een positieve manier bij aan de lokale economie en werkgelegenheid.

Rue Crémieux, ParisRue Crémieux, ParisRue Crémieux, ParisRue Crémieux, Paris
Jeune femme saluant à la fenêtre d'un immeuble parisienJeune femme saluant à la fenêtre d'un immeuble parisienJeune femme saluant à la fenêtre d'un immeuble parisienJeune femme saluant à la fenêtre d'un immeuble parisien

Het Zazie hotel in Parijs, Frankrijk, draagt bij aan solidair toerisme, door het hele jaar door mensen aan te nemen voor wie het moeilijk is om werk te vinden.

Er wordt rekening gehouden met de inwoners

En er valt meer te zeggen over een positieve lokale impact. In sommige steden worden zoveel huurappartementen voor toeristische doeleinden gebruikt, dat het voor de inwoners steeds moeilijker wordt om een woonplek te vinden. Het centrum is het domein van de toeristen en de locals worden steeds meer naar de buitenwijken gedreven, of kunnen zelfs niet meer in de stad wonen. In grote steden als Barcelona, Lissabon en Amsterdam wordt inmiddels aan de rem getrokken en komen er meer regels voor verhuur op Airbnb. Huiseigenaren worden aangemoedigd om op lange termijn te verhuren tegen een vaste prijs. En zelf kunt u ook bijdragen door een klein hotel of een guesthouse te kiezen, in plaats van een Airbnb.

Er wordt kleur bekend

Om te zien of een accommodatie het goed doet kunt u kijken of ze een label hebben. Voorbeelden hiervan zijn het EU Ecolabel in Europa en wereldwijd het Green Key Global label, dat meer dan 3200 accommodaties heeft aangemerkt als organisaties die zich op een progressieve en duurzame manier inzetten voor verantwoord toerisme.

Maar let wel op, want deze certificaten zeggen niet alles en voor een kleine accommodatie is het soms moeilijk om een label te krijgen. Het is daarom goed om rekening te houden met de criteria hierboven, zodat u een accommodatie ook zelf kunt beoordelen.

Heeft u vragen over de duurzaamheid van een accommodatie? Neem dan contact op met de organisatie zelf of met uw lokale reisexpert, kijk naar foto's op de website, of lees blogs over het onderwerp, zoals bijvoorbeeld deze.

Meer inspiratie