De maya-route

MexicoDe maya-route

Klassiekers
Ontdek Mexico, Guatemala en Belize tijdens deze ‘Ruta Maya’-rondreis! Bezoek één van de zeven wereldwonderen, Chichén Itzá. Dompel je onder in het traditionele en historische Mérida. Reis door de bergen van Chiapas, bezoek de verborgen tempels van Palenque en ontdek het magische San Cristobal. In buurland Guatemala zie je de kleurrijke dorpjes in combinatie met groene bergen. Het Atitlan Lake verken je met een boottocht. Ook het koloniale Antigua mag niet ontbreken. Brulapen en mytische maya-tempels vind je in Tikal. Het derde land tijdens deze rondreis is Belize. Aan de Caribische kust op het eiland Caye Caulker heb je een paar dagen om bij te komen. Ontmoet de lokale onderwaterwereld zoals schildpadden, koraalvissen en ongevaarlijke haaien in het nabijgelegen koraalrif. Uiteindelijk eindig je in het Mexicaanse Caribische kustplaatsje Playa del Carmen om lekker te ontspannen op het koraalwitte strand.
De rondreis in één oogopslag
  • Snorkelen en duikenSnorkelen en duiken
  • Ontmoet de lokale bevolkingOntmoet de lokale bevolking
  • MeerMeer
  • StadStad
  • HikingHiking
Reisideeën aangeraden door
Lise-Marie Lokale*r Mexico Expert*in
Duur van de reis
22 dagen
Budget vanafexclusief internationale vluchten
€ 2.020
Reisprogramma
Bienvenidos en México! ​Welkom in Mexico...

Dag 1: Bienvenidos en México! ​Welkom in Mexico...

Na een lange vlucht naar Cancun is het eindelijk tijd om te ontspannen. Jullie worden door ons luchthaventeam naar je hotel in Playa del Carmen gebracht. De eerste nachten breng je door in dit centraal gelegen hotel. Ga naar het nabijgelegen strand, flaneer over de 5th avenue of proef één van de vele cocktails op een terrasje.  Accommodatie: Hacienda del Caribe (Playa del Carmen)
Plaats:
Playa del Carmen

Tropisch genieten

Dag 2: Tropisch genieten

Deze dagen heb je de tijd om te verkennen en te genieten van al wat het bruisende Playa del Carmen te bieden heeft. Ontspan op het witte zandstrand, winkel tot je erbij neervalt, ontdek een van de vele restaurantjes op de beroemde 5th Avenue of neem een optionele excursie naar één van de vele cenotes in de buurt. Kantun Chi is hierbij een warme aanrader van onze kant. Maaltijd: Ontbijt Accommodatie: Hacienda del Caribe (Playa del Carmen)
Plaats:
Playa del Carmen

Op naar Chichén Itzá: een van de zeven nieuwe wereldwonderen

Dag 3: Op naar Chichén Itzá: een van de zeven nieuwe wereldwonderen

Laat je deze reis imponeren door de oude Maya-cultuur! Vandaag ga je op weg naar Chichen Itza! In de ochtend loop je naar het vlakbij gelegen bus station, en ga je met de eerste klas bus naar Chichen Itza. Bij aankomst kan je je bagage stallen in één van de kluizen bij de ingang, zodat je vrij de tempels kan bezoeken. Na jullie bezoek reis je in ongeveer 1,5 uur naar de eindbestemming van vandaag; Merida. Bij aankomst in Merida heb je de avond vrij om rond te lopen in het centrum van deze oude stad en zo het straattheater en de cultuur te ervaren. Maaltijd: Ontbijt Accommodatie: Hotel Del Peregrino (Mérida)
Plaats:
Chichén Itzá,Mérida

Stad, cenotes, en nog veel meer

Dag 4: Stad, cenotes, en nog veel meer

Je hebt een vrije dag om Merida, de witte stad, en omgeving te ontdekken: heerlijk over de markten struinen, musea bezoeken en natuurlijk lekker eten. Je kan ook een optionele excursie maken naar de cenotes van Cuzama; een ondergronds systeem van zoetwatergrotten waarin je heerlijk kan zwemmen. Deze tour wordt gecombineerd met een bezoek aan een oude hacienda. Of bezoek de flamingo's in Rio Lagartos. Maaltijd: Ontbijt Accommodatie: Hotel Del Peregrino (Mérida)
Plaats:
Mérida

Jungle ontdekkingen

Dag 5: Jungle ontdekkingen

Vandaag ga je met de bus naar Palenque (houdt rekening met een lange rit) om een bezoek te brengen aan één van de meest tot de verbeelding sprekende Maya-steden. Het prachtig groene Nationaal Park is het leefgebied van kleurrijke papegaaien en brulapen die zomaar je wekker van de volgende dagen zouden kunnen zijn. Maaltijd: Ontbijt Accommodatie: Maya Tulipanes (Palenque)
Plaats:
Mérida,Palenque

Indrukwekkende Maya-tempels en prachtige watervallen

Dag 6: Indrukwekkende Maya-tempels en prachtige watervallen

Deze ochtend is het tijd voor de ruïnes van Palenque. Je wordt vroeg opgehaald om zo te kunnen genieten van de ochtendgeluiden en de mist die dan nog boven deze indrukwekkende Maya-tempels zweeft. Bezoek het museum ter plaatse dat veel van de hier gevonden voorwerpen toont en dompel je zo onder in de algehele cultuur van Palenque. Na de hitte van dit bezoek is het lekker afkoelen in de nabijgelegen waterval van Roberto Barrios met het verfrissende water uit de Chiapas-bergketens. Maaltijd: Ontbijt Accommodatie: Maya Tulipanes (Palenque)
Plaats:
Palenque

Op naar de bergen

Dag 7: Op naar de bergen

Vandaag reis je verder naar de bergen van San Cristobal de las Casas. Een kleurrijke plek op 2100 meter hoogte, dus als de zon zakt, kun je het hier wel eens fris hebben! Het wordt ook wel de “stad in de wolken” genoemd. De stad wordt vooral gekenmerkt door de kleurrijke huisjes, levendige pleintjes en knusse straatjes. Probeer hier ook zeker de lekkere Chiapas-koffie. Maaltijd: Ontbijt Accommodatie: Casa Mexicana (San Cristóbal de las Casas)
Plaats:
Palenque

Ontmoet de lokale bevolking

Dag 8: Ontmoet de lokale bevolking

Tijd om op pad te gaan in de omgeving! Een ‘educatieve’ tour naar twee van de meest interessante lokale indigenadorpjes vlakbij San Cristobal leert jullie over bijzondere rituelen en gebruiken en brengt jullie in contact met getalenteerde ambachtslieden. Deze unieke uitstap duurt een halve dag.  Maaltijd: Ontbijt Accommodatie: Casa Mexicana (San Cristóbal de las Casas)
Plaats:
San Cristóbal de las Casas

Magisch San Cristóbal

Dag 9: Magisch San Cristóbal

Een vrije dag om de geplaveide straten vol met musea, marktjes, kerken maar ook gezellige koffieshops verder te verkennen. Je kan er ook voor kiezen om naar de Cañon del Sumidero te gaan. Maak een boottocht door deze icoon van Chiapas, naar één van de enorme dammen die Chiapas helpen hun waterkracht te produceren. De rivier is ook de thuisbasis van slaperige krokodillen die zich opwarmen aan de zonnige rivieroevers. Maaltijd: Ontbijt Accommodatie: Casa Mexicana (San Cristóbal de las Casas)
Plaats:
San Cristóbal de las Casas

Over de grens naar Guatemala

Dag 10: Over de grens naar Guatemala

Vandaag is een vroege start nodig voor je avontuur naar Guatemala. De shuttlebus brengt je naar de grens, waar je overstapt op een Guatemalteeks voertuig om door het bergachtige groen naar het prachtige meer van Atitlan te rijden. Bij aankomst kun je de originele hippie-retraite verkennen die is uitgegroeid tot het moderne Panajachel. Maaltijd: Ontbijt Accommodatie: Posada K'amol B'ey (Panajachel)
Plaats:
San Cristóbal de las Casas,Panajachel

​Varen over het meer

Dag 11: ​Varen over het meer

Een heerlijke dag om Panajachel en omgeving te ontdekken. In de ochtend maak je een boottocht over het meer, en maak je een paar stops bij verschillende dorpjes rondom het meer. De middag/avond ben je vrij om te genieten van Panajachel. Vanuit Calle Santander, de chaotische hoofdstraat van Panajachel die vol zit met winkels en restaurants, kijk je recht uit op het glinsterende Lago de Atitlán en de vulkanen die erachter liggen. Vanuit Panajachel vertrekken boten over het meer naar de kleinere dorpen die aan de oever van Lago de Atitlán liggen. Maaltijd: Ontbijt Accommodatie: Posada K'amol B'ey (Panajachel)
Plaats:
Panajachel

Lokale markt

Dag 12: Lokale markt

Vandaag ga je met de shuttlebus naar Antigua; de oorspronkelijke hoofdstad van Guatemala. Neem je de shuttlebus op donderdag of zondag, dan reis je via de beroemde lokale markt in Chichicastenango, waar je alles kunt kopen, van emmers tot kippen tot bedspreien en tassen. De markt is leuk maar vooral de sfeer in het dorp is dan bijzonder. Het ruikt er naar mirre en wierook en op de heuvels rond het dorp worden eeuwenoude Maya-rituelen uitgevoerd die je, met het nodige respect, bij kunt wonen. Maaltijd: Ontbijt Accommodatie: Posada de los Bucaros (Antigua)
Plaats:
Panajachel,Antigua

Antiek Antigua

Dag 13: Antiek Antigua

Een dag om het prachtige centrum van Antigua te verkennen, met zijn vele kerken, omliggende vulkanen, mooi centraal gelegen plein en verborgen schatten. Je kan ook een excursie boeken om de Pacaya-vulkaan te beklimmen. De vulkaan heeft een hoogte van 2600 meter en je zal ongeveer 700 meter klimmen. De tocht is soms best zwaar, sommige delen met de zwarte lavastenen zijn erg steil. Bovenop zie je door de scheuren in de aarde de zwavelstomen maar alleen als de vulkaan echt actief is, heb je een goede kans om rode lava te ontwaren!  Maaltijd: Ontbijt Accommodatie: Posada de los Bucaros (Antigua)
Plaats:
Antigua

Op naar de jungle

Dag 14: Op naar de jungle

In de ochtend word je opgehaald in het hotel en naar het kleine eiland Flores, gelegen aan het meer van Peten, gebracht (dit is een lange reisdag – ongeveer 11 uur in de bus). Mocht je liever vliegen naar Flores (1 uur), dan is dat ook mogelijk.  Maaltijd: Ontbijt Accommodatie: Petén (Flores)
Plaats:
Antigua,Flores

De tempels van Tikal

Dag 15: De tempels van Tikal

Vandaag ga je naar de verborgen stad Tikal met een collectieve shuttle (ongeveer 50 minuten van Flores). Je hebt de hele dag de tijd om ‘magisch’ Tikal te verkennen, voordat je terugkeert naar Flores om te ontspannen bij het meer. Tikal is voor veel mensen het hoogtepunt van de reis. Er hangt simpelweg een mystieke sfeer en net als in Palenque zijn ook hier veel dieren te vinden en die combinatie is magisch. Je kunt het complex op eigen gelegenheid bezoeken maar een gids huren biedt wel veel diepgang en helpt ook vaak met het spotten van de lokale fauna. Maaltijd: Ontbijt Accommodatie: Petén (Flores)
Plaats:
Flores,Tikal

Caye Caulker

Dag 16: Caye Caulker

Tijd voor een bezoek aan het derde land van deze reis! De shuttleservice brengt je naar Belize Stad, alwaar je de watertaxi naar Caye Caulker neemt (watertaxi niet inclusief). Je komt in de middag aan op Caye Caulker, nog echt een "go-slow" eiland! Maaltijd: Ontbijt Accommodatie: La Isla Resort (Caye Caulker)
Plaats:
Caye Caulker

​Ontspannen op een tropisch eiland

Dag 17 tot 18: ​Ontspannen op een tropisch eiland

Een aantal dagen om heerlijk te ontspannen en maximaal van dit eilandparadijs te genieten! Hetzij in een hangmat onder de palmbomen dan wel met een gehuurd golfkarretje om deze kleine tropische schat te verkennen. Sluit je aan bij de menigte in Split voor een drankje en geniet van de prachtige zonsondergang. Of boek een duikexcursie naar het prachtige rif van Belize! Op dag 17 maken jullie een zeiltocht naar het nabijgelegen rif en heb je de mogelijkheid om op verschillende locaties te snorkelen tussen de haaien, roggen, schildpadden en kleurrijke vissen. Maaltijd: Ontbijt Accommodatie: La Isla Resort (Caye Caulker)
Plaats:
Caye Caulker

op naar Lagune Bacalar

Dag 19: op naar Lagune Bacalar

Vandaag neem je de watertaxi naar Belize Stad (zorg ervoor dat je de tickets minstens een dag eerder koopt). Vanaf Belize neem je een shuttlebusje naar Bacalar, terug in Mexico. Waarom Lagune Bacalar ook wel ‘het meer van de zeven kleuren’ genoemd wordt, ga je na aankomst begrijpen. Maaltijd: Ontbijt Accommodatie: Oasis hotel & suites (Bacalar)
Plaats:
Caye Caulker,Bacalar

Peddelen op het water met zeven kleuren

Dag 20: Peddelen op het water met zeven kleuren

Een vrije dag in Bacalar. Maak bijvoorbeeld een mooie boottocht over het meer, om al de flora en fauna vanaf het water te bekijken. De rest van de dag heb je vrij om lekker aan de lagune te relaxen of te gaan ‘dippen’ in een nabijgelegen cenote. Cenotes zijn kleine ecologische paradijsjes die ontstaan zijn in het kalklandschap van het schiereiland van Yucatan. Maaltijd: Ontbijt Accommodatie: Oasis hotel & suites (Bacalar)
Plaats:
Bacalar

Relaxen aan de Caribische kust

Dag 21: Relaxen aan de Caribische kust

Vandaag ga je verder naar het tropische Playa del Carmen. Een laatste dag om nog even heerlijk te genieten en een beetje bij te komen van deze enerverende rondreis door ‘Mexico lindo’! Relaxen op het witte strand, flaneren op de 5th Avenue. Maar ook snorkelen, zwemmen, of zelfs nog een ‘local food’-tour in de namiddag behoren tot de mogelijkheden!
Plaats:
Playa del Carmen

Vertrek

Dag 22: Vertrek

Het is echt tijd om ‘Adios’ te zeggen….. Door onze luchthaventransfer worden jullie naar het vliegveld in Cancun gebracht. Wij wensen jullie een veilige vlucht terug naar huis!
Plaats:
Playa del Carmen,Cancún International Airport
Praktische informatie
Budget vanaf€ 2.020 Per persoon
Internationale vluchtenNiet inbegrepen
Inbegrepen in de prijsLuchthaventransfer
Bent u op zoek naar een ander soort reis?
Andere reisideeën
Andere reizen in Mexico volgens uw wensen
Laat u inspireren door de reisideeën opgesteld door lokale reisagenten