Compensatie van geschatte CO2-uitstoot
Bestemmingen
Topbestemmingen naar Afrika
Andere bestemmingen naar Afrika
Inspiratie opdoen
  • Met wie op reis?
  • Welke activiteiten?
  • Welke periode?
Tanzania

De beste reistijd Tanzania

Wanneer kan ik het beste naar Tanzania gaan? Wanneer is het droge seizoen? Wanneer regent het? Hier vindt u onze tips voor de beste tijd voor een reis naar Tanzania.

Een overzicht

jan
feb
maa
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Het binnenland biedt een gematigd tropisch klimaat, terwijl het aan de kust juist erg vochtig en heet is. De beste tijd om een reis naar Tanzania te maken is tijdens het droge seizoen, dat loopt van mei tot oktober. U kunt het beste het regenseizoen vermijden, deze duurt van maart tot begin mei. U kunt wel tijdens het korte regenseizoen vertrekken, van begin november tot half december, er zijn dan minder toeristen en de kleuren zijn prachtig. Ook is de beste reistijd afhankelijk van het soort activiteiten dat u wilt doen. Als u bijvoorbeeld parken wilt bezoeken en een safari in Tanzania wilt maken kunt u het beste in het droge seizoen gaan. Indien u niet goed tegen de hitte kunt is het verstandig om te maanden januari en februari te vermijden, dit zijn de heetste maanden van het jaar.

Reis naar wens

In de zomer en de herfst naar Tanzania

jan
feb
maa
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec

Mei tot oktober is de ideale tijd om de kust van Tanzania op te zoeken, maar ook de centrale hooglanden van Zuid-, West- en Centraal-Tanzania. Voor het grootste deel van het land geldt dat de voorkeur over het algemeen uitgaat naar het droge seizoen. Vermijd het regenseizoen, van maart tot begin mei en wees gewaarschuwd als u in november of december vertrek: het landschap is prachtig maar het kan wel veel regenen. De warmste maanden zijn december, januari, februari en maart.

Aan de kust is het klimaat equatoriaal: het is er extreem vochtig en de temperaturen zijn hoog. U kunt de Dar Es Salaam ontdekken, dit is de grootste stad van Tanzania. In deze stad zult u invloeden van Afrikaanse, Arabische en Indiase culturen vinden. U kunt wandelen over de ambachtelijke markten en de smaak van het land ontdekken in een van de restaurants van de stad.

De hooglanden van Zuid-Tanzania is een landbouwgebied dat u kunt ontdekken door middel van een wandeling in de heuvels, ook kunt u zo de bruisende markten en dieren in het wild ontdekken. Observeer olifanten in Ruaha National Park en leeuwen in Mikumi. Bewonder de schoonheid van het meer van Malawi en ontdek de bloemen van het Kitulo National Park, of maak een wandeling in het Udzungwa Mountains National Park, vol met vogels en prachtige watervallen.  

Het westen van Tanzania is voornamelijk bekend om de fauna en flora die er te vinden is. Ook zijn er veel chimpanzees in Gombe National Park en Mahale Mountains. U kunt natuurlijk ook de veerboot nemen die het Tanganyikameer passeert en mis vooral de grote vlaktes van het Katavi National Park niet.

Centraal Tanzania is een hele bijzondere regio, neem bijvoorbeeld de architectuur in de hoofdstad Dodoma. De Kondoa Rock Art-locaties en Hanang Mountain, beroemd in het hele land, zijn ook interessant om te bezoeken. In deze regio kunt u genieten van een van de vele culturele rondleidingen waardoor u de lokale cultuur beter zult kunnen begrijpen. Het klimaat in deze regio is halfdroog: het kan er heel warm zijn. Vermijd het regenseizoen, tijdens dit seizoen is er een verstikkende atmosfeer door de vochtigheidsgraad vermengd met de hitte.

De beste tijd voor een bezoek aan Zanzibar: zomer

jan
feb
maa
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Op de eilanden Zanzibar, Pemba en Mafia is het klimaat equatoriaal: het regent veel, net als aan de kust. Behalve tussen juni en september, dan koelt de wind de atmosfeer en is het klimaat constant warm en vochtig. We geven daarom de voorkeur aan deze periode, en het droge seizoen in het algemeen. U kunt van juni tot september prima genieten van Zanzibar en vooral de schoonheid van Stone Town en Perma, deze plekken worden minder bezocht maar heeft veel landschappen van groene heuvels en prachtige baaien.

Beste tijd om het Victoriameer en het noorden te ontdekken

jan
feb
maa
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
In het noorden van Tanzania is het klimaat warm maar niet benauwd. De beste reistijd voor deze regio is tijdens het droge seizoen, met uitzondering van Serengeti Park, dat u beter tijdens het regenseizoen kunt bezoeken om zebra’s en andere wilde dieren te spotten. Ook ligt het Victoriameer in deze regio, u kunt hier een cruise maken voordat u de watersteden Musoma en Bukoba bezoekt. Ook kunt u een bezoek brengen aan Mwanza, de op een na grootste stad van Tanzania, evenals het nationale park Rubondo Island.

Beste tijd om te duiken en snorkelen

jan
feb
maa
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Tanzania is een paradijs voor duikers; u kunt manta’s, schildpadden, barracuda’s en haaien tegenkomen tussen de prachtige koralen. U kunt hier het hele jaar door duiken, maar sommige periodes hebben de voorkeur. Van eind maart tot half juni heeft u kans op stormen die het klimaat onstabiel maken. Ga liever voor de maanden juli, augustus, februari en maart. Wat betreft de temperatuur van het water, maakt u zich vooral geen zorgen: het kan tot 30 graden worden in februari en maart.
70 bijdragen
Bijgewerkt op 27 februari 2020

Rondreis ideeën

gecombineerd
  • Hoogtepunten
Ongekend wildleven in Oeganda en Tanzania
circa 15 dagen vanaf € 7.560
  • Avontuur
Luxe Fly-in Safari van Bush naar Beach
circa 8 dagen vanaf € 3.150