Koolstofvoetafdruk gecompenseerd
Bestemmingen
Topbestemmingen naar Zuid-Amerika
Andere bestemmingen naar Zuid-Amerika
Inspiratie opdoen
  • Met wie op reis?
  • Welke activiteiten?
  • Welke periode?
  • Wat voor een soort reis?

Reis in Suriname

Maak uw reis op maat met behulp van een lokale reisagent

Reisideeën in Suriname

Doe inspiratie op en stel uw eigen reis samen met behulp van een lokale specialist.

Waarom reizen in Suriname?

Suriname, officieel de Republiek Suriname, is een republiek aan de noordoostkust van Zuid-Amerika met als hoofdstad Paramaribo. Het land was van 1667 tot 1954 een kolonie van Nederland en daarna een land binnen het Koninkrijksverband. Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk. Suriname is een unieke bestemming voor verschillende soorten rondreizen. Maak bijvoorbeeld een rondreis door Suriname en bezoek Paramaribo, Tukunari-eiland en het Bro... Suriname, officieel de Republiek Suriname, is een republiek aan de noordoostkust van Zuid-Amerika met als hoofdstad Paramaribo. Het land was van 1667 tot 1954 een kolonie van Nederland en daarna een land binnen het Koninkrijksverband. Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk. Suriname is een unieke bestemming voor verschillende soorten rondreizen. Maak bijvoorbeeld een rondreis door Suriname en bezoek Paramaribo, Tukunari-eiland en het Brokopondo-meer.  Lees meer
Bekijk onze reisgids

Beste reistijd in Suriname?

jan
feb
maa
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Meer informatie

Begin met het plannen van uw Suriname reis

Wat u zou moeten zien en ervaren in Suriname

Bezienswaardigheden

Suriname is een land gelegen in het noordelijke deel van Zuid-Amerika. Suriname is een voormalige Nederlandse kolonie die op 25 november 1975 haar onafhankelijkheid kreeg. Nederlandse invloeden zijn nog op veel manieren zichtbaar, waaronder de Nederlandse taal die gesproken wordt in Suriname. Het groene landschap bestaat voor grote delen uit stukken ongerepte natuur en reservaten. De Surinaamse keuken en zijn vriendelijke bevolking trekken al jaren vele toeristen naar dit heerlijke gastvrije land. Of u nu sportief wilt zijn, cultuur wilt ontdekken of gewoon een lekkere tropische vakantie zoekt, het is hier allemaal te vinden. De knusse en schilderachtige dorpjes zijn een heerlijke afwisseling tussen de tropische natuur. Oude plantages vertellen een stukje geschiedenis over hoe men vroeger handel dreef. En in Paramaribo staan de nog oude houten huizen die een bijzondere sfeer oproepen.

Dingen om te doen

Een reis naar Suriname is geschikt voor alle soorten reizigers.

  • Wie graag een indruk wilt hebben van de binnenlanden van Suriname en op zoek is naar een natuurreis, doet er goed aan om een bezoek te brengen aan het natuurreservaat Brownsberg Natuurpark. Vaak wordt dit hooggelegen park bezocht om zijn fantastische uitzicht over het nabij gelegen Brokopondostuwmeer. Het natuurpark, wat tevens onderdeel is van het Amazoneregenwoud, telt een afmeting van ongeveer twaalfduizend hectare en heeft onder andere medicinale planten, watervallen, herten, bosvarkens, ara’s en brulapen. Raleigh Falls zijn de beroemde watervallen en stroomversnellingen van Suriname die u vindt nabij het natuurgebied aan de Coppenamerivier. Doordat er nog ongerept is, komen er veel verschillende dieren en bijzondere planten voor. Zo leven er in dit gebied zeker acht verschillende apensoorten. Ook voor vogelspotters is dit een waar paradijs. Het gebied is gemakkelijk te herkennen aan de 240 meter hoge Voltzberg. Andere bijzondere watervallen van Suriname zijn Blanche Marie Falls en Wonotobo Falls.
  • Wilt u Suriname begrijpen, dan moet u meer te weten komen over dit land door middel van een cultuurreis. Een belangrijke onderdeel van de geschiedenis van het land is Fort Zeelandia. Sinds 2004 is deze voormalige handelsvestiging een museum geworden. In het begin van de 17e eeuw stichtten Nederlanders hier een vestiging om de nederzetting te verdediging. Jaren later werd het een kazerne waar plantagehouders hun niet gehoorzame slaven op brute wijze kon laten straffen. Vervolgens een gevangenis en uiteindelijk een museum. De naastgelegen Zeelandiaweg wordt door vele wandelaars intensief gebruikt. In het district van Commewijne waren vroeger veel plantages te vinden. Bij veel van deze plantage werd suikerriet, koffie en cacao geteeld. Regelmatig zijn zij slachtoffer geworden van aanvallen door voormalige slaven ‘Marrons’ die er waren weggelopen. Zij kwamen hen beroven van levensmiddelen, vrouwen, wapens of om wraak te nemen. In het jaar 1800 waren er zeker meer dan zeshonderd plantages in Suriname te vinden, waarvan het merendeel in dit district. Door verschillende factoren als oorlogen, daling van productwaarden, afschaffing van slavernij en ziektes zijn veel plantagehouders er mee opgehouden. Bekende plantages zijn: Mariënburg, Peperpot, Katwijk, Laarwijk en Reynsdorp. Nog altijd is er veel cultuur in dit deel van Suriname terug te vinden. In het noorden van Suriname aan de westoever van de Suriname rivier ligt de hoofdstad Paramaribo. Het oude historische centrum heeft veel houten woningen. De Nederlandse sporen zijn hier goed terug te vinden. Alleen al in de straatnamen. Heel bijzonder zijn de naast elkaar gelegen synagoge en moskee aan de Keizerstraat. De meest bezochte bezienswaardigheden zijn het Fort Zeelandia, Fort Nieuw-Amsterdam, Nola Hatterman Instituut/kunstacademie, Paramaribo Zoo, Cultuurtuin, het Onafhankelijkheidsplein en het presidentiële paleis met zijn palmentuin.
  • Het Brokopondostuwmeer is een immens groot meer dat behoort tot één van de grootste kunstmatige meren ter wereld. Ooit werd het aangelegd om de aluminium fabriek in Paranam van stroom te voorzien. Na het sluiten van deze onderneming word de opgewekte elektriciteit in een groot deel van Paramaribo verbruikt. Hoewel veel van de oorspronkelijke bewoners hebben moeten wijken voor dit project, zijn er echter nog een aantal ‘Marron’ bevolkingsgroepen die er nog altijd wonen. Veelal leven zij volgens de regels van de natuur en al wat het te bieden heeft.
  • Suriname is een allround bestemming die zeer geschikt is voor een familiereis. In het dorpje Domburg, wat niet ver van Paramaribo ligt, heerst een rustige en knusse sfeer. Het heeft een kleine markt wat gedomineerd wordt door stevige bomen en veel eet- en drinkgelegenheden. Op zondag is dit het toneel voor de weekmarkt. In de kleine haven liggen vaak een paar boten rustig te dobberen. Tussen Domburg en Paranam is een gewild strand te vinden aan de White Beach Marina Resort. Overdag is het een populair strand voor gezinnen. Colakreek, vooral bij gezinnen en jonge mensen is dit stukje recreatiegebied enorm populair. Het bruine (cola-kleurige) water zorgt voor heerlijke verkoeling.

Wanneer is de beste reistijd

U kunt in principe het hele jaar door naar Suriname reizen. Suriname heeft een tropische klimaat en de beste reistijd voor Suriname is te onderscheiden in twee seizoenen. U hebt het droge seizoen van augustus tot en met november en februari tot en met april. En u heeft het regenseizoen dat loopt van april tot en met augustus en november tot en met februari.

Reisadvies

Welke reisdocumenten heb ik nodig voor Suriname?

U dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst in Suriname. Voor toeristen is een toeristenkaart verplicht. Deze kunt u voor ongeveer 20 euro aanvragen bij het Consulaat van Suriname in Amsterdam, bij speciale balies op luchthaven Schiphol of bij aankomst op de internationale luchthaven. Voor zakenreizen, werk, stages of een verblijf langer dan 90 dagen is een visum verplicht. Voor Surinamers die in Nederland woonachtig zijn is de visumplicht afgeschaft.

Welke munteenheid gebruikt Suriname?

In Suriname wordt betaald met de Surinaamse dollar (SRD). De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vindt u op onze wisselkoers pagina.

Andere interessante bestemmingen

Beleving toegevoegd!
U kunt meerdere belevingen toevoegen aan uw rondreis voordat u het naar de lokale reisagent verstuurd
Bekijk mijn rondreis