Compensatie van geschatte CO2-uitstoot
Een zijrivier van de Amazone-rivier in Suriname

Reisgids Suriname

5 redenen om te reizen in Suriname

Waarom naar Suriname gaan? Onze lokale reisagent geeft u 5 redenen om een reis naar Suriname in Zuid-Amerika te maken.

  1. 1
    U kunt Nederlands spreken in de tropen
  2. 2
    De veelzijdigheid van de Surinaamse keuken
  3. 3
    Dolfijnen spotten in de Surinamerivier
  4. 4
    Surinamers genieten van het leven
  5. 5
    De adembenemende jungle in Suriname
1. U kunt Nederlands spreken in de tropen

Suriname is een land in Zuid-Amerika. En wel drie tot vier keer zo groot als Nederland. Het merendeel van het land bestaat uit tropisch regenwoud. Waar slechts een handjevol mensen woont. Sinds 1975 is Suriname onafhankelijk, maar het land is eeuwenlang een kolonie van Nederland geweest. Hierdoor spreken de mensen Nederlands in Suriname. Het is een unieke ervaring dat het mogelijk is om uw eigen taal in de tropen te kunnen spreken met de lokale bewoners. Het Nederlands in Suriname wordt trouwens wel vaak gemixt met woorden Sranan, de taal die vroeger door de slaven op de plantages werd gesproken. Sranan zoals fawaka (hoe gaat het?) en a boen (goed) en bakra (Nederlander/iemand met witte huidskleur) zult u regelmatig op straat horen.

2. De veelzijdigheid van de Surinaamse keuken

Alleen al voor het Surinaamse eten wilt u al terugkeren naar dit prachtige land. Wat een diverse keuken heeft Suriname! Eigenlijk ook best logisch. De menukaart is namelijk beïnvloed door immigranten uit de hele wereld: chinezen, javanen, hindoestanen en creolen hebben allemaal hun stempel op de Surinaamse keuken gedrukt. Heerlijke gerechten zoals baka bana (gebakken banaan met pindasaus) vind u aan De Waterkant en het beste rotigerecht ooit zult u nuttigen in Paramaribo. In de wijk Blauwgrond domineren de Indonesische warungs het straatbeeld. Dawet, het zoete kokosdrankje, is hier een echte aanrader!

3. Dolfijnen spotten in de Surinamerivier

Een van de beste plekken om dolfijnen te spotten is de Surinamerivier. U kunt het spotten van dolfijnen afwisselen met een cultureel bezoek aan plantages, geniet van een zonsondergang en dobber in de buurt van de vissersboten. Daar heeft u namelijk een grote kans om de speelse Guiana-dolfijnen te ontmoeten.

4. Surinamers genieten van het leven

Na een paar dagen zult u gaan houden van de leefstijl van de Surinamers. En u gaat zo snel mee in het relaxte ritme. Wonderbaarlijk genoeg betekent dat niet dat er niets wordt afgerond en dat iedereen de hele dag luiert. Ze weten alleen zo goed van het leven en de kleine pleziertjes te genieten. Ook leuk: het uitgaansleven in Paramaribo is top! In Suriname weten ze wel raad met goede muziek en traditionele dansen.

5. De adembenemende jungle in Suriname

Kent u van die plekjes waar u uw totaal wilt overgeven aan de natuur? Waar u even helemaal wordt weggerukt uit het dagelijks leven en simpelweg ademloos van de sereniteit wilt genieten? Dan bent u in Suriname op de juiste plek. De stilte in het regenwoud is indrukwekkend en wordt slechts doorbroken door het geluid van brulapen en toekans. Hangmatje erbij, badderen in de rivier of bij de waterval en genieten maar!

Beste reistijd in Suriname?

jan
feb
maart
april
mei
juni
juli
augu
sept
okt
nov
dec

In principe kunt u alle twaalf de maanden als beste reistijd Suriname beschouwen. U kunt een reis naar Suriname namelijk het hele jaar door maken. Doordat het land dicht bij de evenaar ligt zijn de temperaturen niet seizoensgebonden, met gemiddelden variërend tussen de 27 en 29°C. Het voordeel hier van is dat het niet heel erg druk is in een bepaalde periode van het jaar. De noordelijke helft van Suriname heeft een tropisch regenwoudklimaat (type Af). De zuidelijke helft met uitzondering van het Kaysergebergte, het Wilhelminagebergte en het Oranjegebergte heeft een tropisch moessonklimaat (type Am). De berggebieden in het zuiden van Suriname hebben een tropisch savanneklimaat (type Aw). Typerend voor het Surinaamse klimaat zijn de zeer constante tropische temperaturen, het hoge aantal zonuren en de grote hoeveelheden neerslag die op jaarbasis vallen. Suriname kent vier seizoenen. In tegenstelling tot Nederland is er hier geen sprake van lente, zomer, herfst of winter maar van een twee droge seizoenen en tweetal regenseizoen.

Wanneer is de beste reistijd zien
Je vertrek voorbereiden in Suriname
Suriname, officieel de Republiek Suriname, is een republiek aan de noordoostkust van Zuid-Amerika met als hoofdstad Paramaribo. Het land was van 1667 tot 1954 een kolonie van Nederland en daarna een land binnen het Koninkrijksverband. Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk. Suriname is een unieke bestemming voor verschillende soorten rondreizen.

Benodigde documenten voor reizen naar Suriname

Voor een reis naar Suriname  dient u in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat minimaal nog 6 maanden geldig is na terugkeer in Nederland. Een visum voor Suriname dient u aan te vragen met een online visumaanvraagformulier (via internet). U kunt dus b.v. thuis uw formulier invullen of een reisbureau dit voor u laten doen. Met het formulier, een paspoort, pasfoto e.a. documenten, kan men bij de Visumafdeling het visum komen aanvragen. Het visum kan (in de meeste gevallen) op dezelfde dag worden verstrekt. Om te weten te komen wat de openingstijden zijn, hoe u uw aanvraag kan indienen, wat u bij de visumaanvraag nodig heeft en welke de verschillende visums en vereisten zijn, verwijzen wij u naar de links hieronder. Het doorlezen van alle informatie zal ertoe bijdragen dat uw visumaanvraag succesvol kan worden afgewikkeld. Omdat we weten dat het aanvragen van een visum soms een ingewikkeld of langdurig proces kan zijn, werken we samen met E-visum.nl. Zij kunnen u helpen bij alles wat komt kijken bij het aanvragen van een visum, zodat u optimaal en zonder zorgen kunt genieten van uw reis!

Gezondheid

Gele koorts vaccinatie is niet meer verplicht voor alle reizigers naar Suriname. De gele koorts vaccinatie is alleen verplicht als u komt uit een land met hoog risico voor gele koorts of als u daar langer dan 12 uur transit bent geweest. Voor meer informatie informeert u bij een betreffende adviseur voor advies op maat. 

Taal

De officiële taal van Suriname is het Nederlands maar er worden in Suriname ongeveer 20 verschillende talen gesproken. Het Surinaams of Sranantongo ontwikkelde zich reeds vroeg tijdens de slaventijd als creoolse taal. Het 'Sranan' is te onderscheiden van de door de Bosnegers gesproken talen zoals het Saramakaans en het Aukaans. De Indianen spreken verschillende Indiaanse talen. De in de 19de eeuw gearriveerde contractarbeiders brachten het Hindi, Javaans en Chinees. De omgangstaal tussen de groepen is het Sranantongo.

Tijdsverschil

Suriname valt in tijdzone UTC -3. 

  • Tijdens onze zomertijd is het in Suriname 5 uur vroeger.
  • Tijdens onze wintertijd is het in Suriname 4 uur vroeger.

Telefoon en internet

Internet
In Paramaribo zijn er diverse internet cafés en bij de diverse horeca gelegenheden kan je meestal inloggen op een WIFI hotspot.

Post
Het versturen van post naar Nederland is vrij snel, een brief doet er gemiddeld een week over, vice versa kan het goed mis gaan en kan het soms wel 1 tot 2 maanden duren voordat je een brief krijgt.

Elektriciteit

Elektriciteit
In Suriname worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland. In sommige gevallen heeft u een omvormer nodig (127/230 V60 Hz)

Ambassade en/of consulaat
Nederlandse ambassade
Oficentro La Sabana (achter de Contraloria)
Gebouw 3, 3e verdieping
La Sabana
1000 San José
Tel. +506 22 96 14 90
Open: ma en di van 8-11.30 uur, wo van 8-11.30 en 13-16 uur (consulaire afdeling, op afspraak).

Costa Ricaanse ambassade
Laan Copes van Cattenburch 46
2585 GB Den Haag
Tel. 070 354 07 80
Open: ma t/m vr van 10-18 uur.

Alarmnummers
Politie: 115
Ambulance: 113
Brandweer: 110