Covid-19 - Waar op reis?Ontdek
Bestemmingen
Inspiratie opdoen
  • Met wie op reis?
  • Welke activiteiten?
  • Welke periode?
  • Wat voor een soort reis?

Reisideeën in Borneo

Doe inspiratie op en stel uw eigen reis samen met behulp van een lokale specialist.

Waarom reizen in Borneo?

Het eiland Borneo is opgedeeld onder Indonesië en Maleisië. Tevens ligt de kleine onafhankelijke staat Brunei in zijn geheel op Borneo. Het zuidelijke, grootste deel van het eiland behoort tot Indonesië en heet officieel Kalimantan. Het noorden van het eiland behoort tot Maleisië. Dit Oost-Maleisië bestaat uit Sabah, het noordelijke deel van het eiland, en Sarawak, dat in het noordwesten ligt. Sabah en Sarawak worden gezamenlijk ook wel Maleisisc...

Het eiland Borneo is opgedeeld onder Indonesië en Maleisië. Tevens ligt de kleine onafhankelijke staat Brunei in zijn geheel op Borneo.


Het zuidelijke, grootste deel van het eiland behoort tot Indonesië en heet officieel Kalimantan. Het noorden van het eiland behoort tot Maleisië. Dit Oost-Maleisië bestaat uit Sabah, het noordelijke deel van het eiland, en Sarawak, dat in het noordwesten ligt. Sabah en Sarawak worden gezamenlijk ook wel Maleisisch Borneo genoemd. Brunei is een onafhankelijke, relatief kleine staat in het noorden van het eiland. De naam "Borneo" is overigens afkomstig van "Brunei".


De grootste stad van Borneo is Balikpapan in Oost-Kalimantan, met ruim 850.000 inwoners. Andere belangrijke steden zijn Samarinda (335.000), Banjarmasin (500.000) en Pontianak (570.000) op het Indonesische deel van het eiland en Kota Kinabalu (450.000) en Kuching (485.000) op Maleisisch Borneo.


Ten noordwesten van het eiland ligt de Zuid-Chinese Zee, ten noordoosten de Suluzee, ten oosten de Celebeszee, ten zuidoosten de Straat Makassar, ten zuiden de Javazee en ten slotte ten zuidwesten de Straat Karimata.

Lees meer
Bekijk onze reisgids

Beste reistijd in Borneo?

jan
feb
maa
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Meer informatie
Uw rondreis vanaf begin tot eind zelf samenstellen? Reisvoorstel aanvragen

Begin met het plannen van uw Borneo reis

Wat u zou moeten zien en ervaren in Borneo

Bezienswaardigheden in Borneo

  • Orang-Oetans op Borneo

In Borneo leven nog de laatste orang-oetans in het wild. In het Sepilok Orang Utan Centre worden gewonde of baby orang-oetans opgevangen en weer voorbereid op een terugkeer in het wild. Het centrum ligt op ongeveer 25 kilometer ten noordwesten van Sandakan. Het mooie is dat het Sepilok Orang Utan Centre midden in het Kabili-Sepilok woud ligt, een onaangetast stukje jungle. 

Wilt u ze liever in het wild zien? Onze lokale reisagenten kunnen een boottrip over de Sungai Kinabatangan voor u organiseren. Naast de orang-oetans leven er rond deze rivier ook nog veel andere zeldzame diersoorten zoals de neusaap, dwergolifant, neushoornvogel, Sumatraanse neushoorn en het nevelluipaard.

Dingen om te doen

  • Mount Kinabalu

De berg Mount Kinabalu ligt midden in het Kinabalu National Park (Sabah), één van de belangrijkse natuurlijke plaatsen ter wereld vanwege de bijzondere flora en fauna. Er worden in Borneo nog jaarlijks nieuwe dier-en plantsoorten ontdekt. Mount Kinabalu is meer dan 4000 meter hoog; het is de op een na hoogste berg van Zuidoost-Azië. Het beklimmen van Mt. Kinabalu is een onvergetelijke ervaring. Er worden echter maar beperkte aantallen vergunningen afgegeven en deze zijn ruim van te voren uitverkocht, dus wees op tijd met voorbereiden. 

  • Tropische eilanden van Borneo

Behalve ongerepte jungle biedt Borneo ook meerdere prachtige eilanden en een geweldige onderwaterwereld. De mooiste eilanden vind u rondom Sabah. Op de eilanden staan vaak kleine resorts waar u kunt overnachten. Echt ‘budget’ is het niet, maar u bent wel een fantastische ervaring rijker. Het is aan te raden om accommodatie op de eilanden vooraf te boeken, om teleurstelling te voorkomen. Op en rond de eilanden bij Sabah leven ook nog de traditionele ‘Sea Gypsies’, locals die leven van en op de zee.

  • Sipadan

Vanuit de plaats Semporna aan de zuidoostkust van Sabah gaan er boten naar verschillende (duik)eilanden waarvan Sipadan de allerbekendste is. Sipadan Island staat steevast in de top 5 van beste snorkel- en duikplekken ter wereld. U ziet vlakbij de kust rifhaaien, schildpadden, hamerhaaien, scholen barracuda’s en zelfs walvishaaien. 

Wanneer is de beste reistijd

Beste reistijd per regio in Borneo. De beste tijd om naar Borneo te gaan verschilt met die van het schiereiland. Daarom us het ook zo moeilijk om de beste reistijd Maleisië in te schatten. Dit deel van Maleisië is eigenlijk een apart land. Niet alleen qua klimaat, maar ook qua inwoners, natuur en cultuur. Het is een uniek stukje in Zuidoost-Azië.

Andere interessante bestemmingen

Beleving toegevoegd!
U kunt meerdere belevingen toevoegen aan uw rondreis voordat u het naar de lokale reisagent verstuurd
Bekijk mijn rondreis