Homestay tussen de olijfbomen

GriekenlandHomestay tussen de olijfbomen

Avontuur
Ontdek hoe op tijdloze en traditionele wijze op Kreta olijven worden verbouwd, geoogst, verwerkt en natuurlijk geconsumeerd. Dit is een belangrijk ingrediënt van de mediterraanse keuken. Tijdens deze herfstreis leren lokale producenten u alles over olijven. Ze nemen u mee naar de tijd van hun grootouders, want ze gebruiken geen pesticiden of stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Ook het proces van olijf tot olie krijgt u te zien in de molen. En misschien krijgt u een flesje met de eerste olijfolie van het jaar mee voor in uw eigen keuken! Let op! De olijfoogst is in de herfst, vandaar dat deze reis enkel mogelijk is van oktober t/m december.
Reisideeën aangeraden door
Gianna Lokale*r Griekenland Expert*in
Duur van de reis
8 dagen
Budget vanafexclusief internationale vluchten
€ 860
Reisprogramma
Welkom op Kreta

Dag 1: Welkom op Kreta

Bij aankomst in Heraklion neemt u de transfer naar een traditioneel pension in Kastamonitsa. Check in en neem de tijd om u op te frissen en te ontspannen. Eenmaal uitgerust, ontmoet u de lokale olijfboeren en bespreekt u de route voor de komende week. Daarna is er nog genoeg tijd voor een duik in het buitenzwembad van het pension, of om te genieten van de zon op het terras. ​Reistijd: Heraklion luchthaven - Kastamonitsa: 40 km
Plaats:
Kastamonítsa,Iraklion

Een dagje geschiedenis

Dag 2: Een dagje geschiedenis

Na het ontbijt ontmoet u de archeoloog die u meeneemt op een interessante tour langs plekken die historisch en antropologisch verwant zijn aan olijfolie en olijven. De tour duurt 8 uur. In de late namiddag keert u terug naar het gastenverblijf en ontspant u zich. Reistijd: Ongeveer 60 km, wandeltijd: Gemakkelijke wandelingen ​Accommodatie: Zelfde appartement
Plaats:
Kastamonítsa

Oogst van de olijven in de velden

Dag 3: Oogst van de olijven in de velden

Na een heerlijk ontbijt vertrekt u naar de olijfboomgaard waar u aan de slag gaat met de oogst. In totaal bent u 7 tot 8 uur in de velden en er zijn pauzes voor de lunch. De boer legt uit waarom wij de traditionele methodes voor olijfoogst verkiezen boven de meer moderne. De olijven die overdag worden geplukt, worden in zakken gedaan en naar een geselecteerde oliemolen in de buurt getransporteerd. Aan het einde van de dag gaan we terug naar het pension en genieten we van wat vrije tijd en het diner. ​Reistijd: Kastamonitsa - Nipiditos 9km
Plaats:
Kastamonítsa

Nog een dag in de boomgaard

Dag 4: Nog een dag in de boomgaard

Na het ontbijt wordt u naar de olijfboomgaard gebracht om de oogst af te ronden. Voor de lunch kunt u genieten van een picknick in de boomgaard. Aan het einde van de dag verzamelen we alle zakken met olijven en brengen we ze naar de molen waar u alles leert over het proces van het pletten van de olijven tot olie. U krijgt wat olijfolie mee om mee naar huis te nemen. Ga terug naar het gastenverblijf voor het diner. Later gaan we naar een traditionele 'rakokazano' (een speciaal soort ketel) om het proces van het maken van raki te bekijken. ​Reistijd: Kastamonitsa - Nipiditos 9km, Kastamonitsa - Kato Kasteliana 35km.
Plaats:
Nipidhitós

Richting het westen

Dag 5: Richting het westen

U rijdt naar het westen van Kreta, naar de beroemde vlakte van Messara. Hier plukt u een specifieke soort tafelolijven plukken die 'Mourati' of 'Tsounati' worden genoemd. Deze zijn zeldzaam en ideaal voor de productie van de geplette olijven 'Tsakisti'. Vanaf de vlakte van Messara rijden we naar de voet van de berg Psiloritis waar we overnachten in een traditioneel pension in het dorp Zaros. Na de check in gaan we naar een andere olijfboomgaard om andere soorten tafelolijven te plukken, zoals 'hondrelia' (vette olijf) en 'psirelia' (kleine olijf). Na een lunch en wat ontspanning maken we onder begeleiding van een kok uit de Zaros-regio kennis met de oude technieken van de productie van de eetbare olijven. U leert hoe de bittere vruchten veranderen in heerlijke ingrediënten van salades, voor op brood, beschuit, bij de kaas, in braadstukken en stoofschotels. Diner, en overnachting in een traditioneel familiepension.  Reistijd: Kastamonitsa - Asimi 50km + Asimi - Zaros 29km

Leer lokaal koken

Dag 6: Leer lokaal koken

Begin de dag met een heerlijk ontbijt, gemaakt volgens traditionele recepten. Gastvrouw Katerina gebruikt pure producten van de familieboerderij: eieren, olijfolie en 'myzithra', kaas van geitenmelk. Dan gaat u naar de velden om wilde groenten te plukken. Deze zijn vooral in de herfst en winter te vinden en u zult versteld staan van hun veelzijdigheid in diverse gerechten! U wordt verwacht in de keuken van een lokale taverne om de geplukte groenten op traditionele wijze te bereiden. Daarna krijgt u een rondleiding langs de kloosters in de omgeving voordat u aanschuift bij het diner. Wandeltijd: kleine wandelingen in de velden

Archeologische vindplaatsen

Dag 7: Archeologische vindplaatsen

Geniet van een heerlijk ontbijt op deze vrije dag. U kunt ervoor kiezen om rond te dwalen op één van de archeologische vindplaatsen in de regio. Of ga wandelen in de kloof van Saint Ioannis. Terug in het pension worden de tafelolijven bereid en is er een afscheidscadeautje voor u.  Reistijd: Zaros - Gortyna 20 km + Gortyna - Phaestos 15 km + Pheastos - Zaros 18 km, wandeltijd: 0 of 3 uur als u besluit het bos van Rouvas in te trekken. Accommodatie: Zelfde pension
Plaats:
Zarós

Terug naar Heraklion

Dag 8: Terug naar Heraklion

Na het ontbijt keert u terug naar Heraklion. Als uw vluchttijd het toelaat, is het Archeologisch museum van Heraklion een aanrader. We hopen dat u een ongelooflijke tijd heeft gehad. ​Reistijd: Zaros - Heraklion 50km
Praktische informatie
Budget vanaf€ 860 Per persoon
Internationale vluchtenNiet inbegrepen
Inbegrepen in de prijsGids
Laat u inspireren door de reisideeën opgesteld door lokale reisagenten
Bent u op zoek naar een ander soort reis?
Andere reisideeën
Andere reizen in Griekenland volgens uw wensen