Compensatie van geschatte CO2-uitstoot
Cappadocië Fietsavontuur

TurkijeCappadocië Fietsavontuur

Avontuur
Zeer beknopte en directe titel daarboven! Toch biedt deze route meer dan alleen maar twee wielen en avontuur! Een door het lokale bureau uitgekozen route die een combinatie is van lokale gerechten, enthousiaste fietsgidsen en een aantal weinig bekende routes en uitkijkposten die zeker indruk zullen maken. Fiets de Zijderoute!
De rondreis in één oogopslag
  • FietsenFietsen
  • NatuurNatuur
  • BergenBergen
  • CultuurCultuur
Reisideeën aangeraden door
Mehmet Lokale*r Turkije Expert*in
Duur van de reis
8 dagen
Budget vanafexclusief internationale vluchten
€ 1.245
Reisprogramma
Kayseri naar Cappadocië

Dag 1: Kayseri naar Cappadocië

We ontmoeten elkaar op het vliegveld van Kayseri met de vertegenwoordiger van ons bedrijf en rijden naar Cappadocië, waar we de komende zeven nachten doorbrengen om het landschap van dit natuurwonder te verkennen. Cappadocië is een natuurfantasie en het voelt bijna als een andere planeet met zijn uitzonderlijke geologische formaties. In deze creatie van de natuur wordt de nieuwsgierigheid van de landschappen toegevoegd aan de historische rijkdom. Wind, regen en vorst hebben dit prachtige landschap in het vulkanisch gesteente gedurende miljoenen jaren gebeeldhouwd. De regio is grotendeels ondergraven door sedimentaire gesteenten die zich in meren en beken hebben gevormd en door de uitbarstingen van oude vulkanen zijn ontvlamd. De rotsen van Cappadocië zijn geërodeerd tot honderden spectaculaire zuilen en vormen. ​ Transfer tijd: 1 uur; transfer afstand: 80 km; (Kayseri vliegveld - Cappadocië)
Plaats:
Kayseri,Cappadocia (Roman province)

Route 1 

Dag 2: Route 1 

Mustafapasha naar Goreme via Uzengi vallei, Ortahisar, Goreme Openluchtmuseum & Uchisar Karandere vallei. We beginnen onze eerste rit in het dorp Mustafapasha, vroeger bekend als Sinasos en bewoond door Grieks-Orthodoxe families tot het begin van de 20e eeuw. Mustafapasa staat bekend om zijn huizen en herenhuizen met mooie voorbeelden van steenwerk. Via Mustafapasa nemen we de asfaltweg richting Urgup (ongeveer 4 km) tot aan de ingang van de Uzengi-vallei waar we gestabiliseerde wegen volgen. Via Uzengi gaan we verder richting Ortahisar en rijden de asfaltweg het dorp uit; we steken een hoofdweg over en gaan verder naar het openluchtmuseum van Goreme. De christenen in het hart van Cappadocië realiseerden zich dat de zachte rotsen gemakkelijk kunnen worden uitgehouwen tot huizen, kerken en kloosters. Deze christelijke heiligdommen bevatten vele voorbeelden van Byzantijnse kunst uit de post iconoclastische periode. De fresco's in het Goreme Openluchtmuseum zijn een unieke artistieke prestatie uit deze periode. Daarna rijden we verder over verzadigde wegen en door wijngaardtuinen richting Uchisar waar we de Karandere vallei inrijden. Hier rijden we over gestabiliseerde wegen en kleine paden door een zeer ongerepte, maar fascinerende vallei in het midden van een maanlandschap. Via Cavusin dorp bereiken we op Goreme waar onze rit eindigt. In Goreme sluiten we de dag af met een kopje traditionele-Turkse thee voordat we terugrijden naar ons hotel. Afstand per fiets: ongeveer 30/35 km (ongeveer 10/15 km asfalt) - Hoogteverschillen: tussen 35 - 285m - Ontbijt inbegrepen.
Plaats:
Cappadocia (Roman province)

Route 2

Dag 3: Route 2

Via de Damsa-dam naar Cemil, Derbentbasi, Baskoy, Guzeloz & Soganli-vallei. Vandaag volgen we gestabiliseerde wegen richting Damsa dam met de heuvel Golgoli voor ons als oriëntatiepunt. Na het passeren van de dam bereiken we het dorp Cemil en het klooster van Keslik, gebouwd in vulkanische tufsteen en gebruikt in het Byzantijnse tijdperk tot het einde van het Ottomaanse Rijk in de jaren 1920. Uitgehold in de 13e eeuw staat het klooster van Keslik ook bekend als het Aartsengelen klooster. We vervolgen onze rit naar het dorp Derbentbasi, passeren de dorpen Baskoy en Guzeloz en komen uiteindelijk uit bij de beroemde Soganli-vallei, die in tweeën is gedeeld en sinds de Romeinse tijd bezet is. De Romeinen gebruikten de kegelvormige rotsformaties als graven; later veranderden Byzantijnen ze in kerken. De fresco's in de kerken dateren uit de 9e en 13e eeuw. Karabas, Yilanli, Kubbeli en St. Barbara (Tahtali) zijn de meest opvallende kerken in het dal. In de late namiddag haalt ons voertuig ons op en rijden we terug naar ons hotel.    Afstand per fiets: ongeveer 45/50 km (ongeveer 10 km asfalt) - Hoogteverschillen: tussen 40 - 380m - Ontbijt inbegrepen.
Plaats:
Cappadocia (Roman province)

Route 3

Dag 4: Route 3

Ortahisar naar Avanos via Pancarlik vallei, Urgup, Devrent, Saruhan caravanserai & Sarihidir dorp. Na het ontbijt beginnen we onze rit vandaag in het dorp Mustafapasa; we nemen eerst een asfaltweg (ongeveer 3 km) en gaan daarna over in gestabiliseerde wegen die ons naar de Pancarlik vallei zullen leiden waar we talrijke kegels en sprookjesachtige schoorstenen zullen zien die onze weg versieren en het is ook mogelijk om Sarica- en Pancarlik-kerken te bezoeken voor hun architectonische interesse. Na een rit door deze prachtige vallei komen we aan in het dorp Ortahisar, beroemd om zijn vriendelijke inwoners, pittoreske stenen huizen, smalle straatjes en mooie kerken en de kasteel achtige rotsformatie waarnaar de stad is vernoemd. Na een korte pauze nemen we de asfaltweg uit het dorp en gaan we de gestabiliseerde wegen in via wijngaardtuinen tot we Urgup bereiken, een van de belangrijkste centra in Cappadocië. Urgup was een bisdom van de in de rotsen uitgehouwen kerken en kloosters die in de dorpen, valleien en steden in de omgeving te vinden zijn. Vandaag de dag staat Urgup bekend om zijn beroemde wijnen en gezellige cafés. Via Urgup rijden we richting Avanos; we passeren de vallei van Devrent, met veel verschillende rotsformaties en Saruhan caravanserai, die een oppervlakte van ongeveer 2000 m2 beslaat. Via Sarihidir dorp komen we aan in Avanos. Het meest bekende historische kenmerk van Avanos, dat vandaag de dag nog steeds relevant en zeer zichtbaar is, is de productie van aardewerk, wat ook de meest economische activiteit in de stad. De keramische handel in deze wijk en de talloze aardewerkfabrieken gaan terug tot de Hettieten en de keramische klei uit het rode slib van de Kızılırmak is altijd al gebruikt. We nemen de tijd om een van de aardewerk studio's te bezoeken en u zult proberen om zelf vorm te geven. Onze chauffeur haalt ons op in Avanos aan het einde van de rit en we rijden terug naar ons hotel. ​ Afstand per fiets: ongeveer 45/50 km (ongeveer 15 km asfalt) - Hoogteverschillen: tussen 60 - 200m - Ontbijt inbegrepen.
Plaats:
Cappadocia (Roman province)

Route 4

Dag 5: Route 4

Mustafapasha naar Goreme via Ayvali & Bahceli dorpen, Ibrahimpasa, Uchisar citadel & Akvadi (witte vallei). Vandaag rijden we door wijngaardtuinen en langs de Golgoli-heuvel tot we Ayvali bereiken, een klein dorpje waar de landbouw nog steeds de belangrijkste bron van inkomsten is. Vanuit het dorp rijden we een tijdje verder over een asfaltweg (ongeveer 5 km) voordat we weer een gestabiliseerde grindweg oppikken die ons naar het dorp Bahceli leidt, met algemene kenmerken van de traditionele architectuur van Cappadocië. Hier nemen we de tijd om van de authentieke sfeer te genieten en een origineel kopje Turkse thee of koffie te proeven. Vanuit Bahceli brengen gestabiliseerde wegen ons naar het dorp Ibrahimpasa. Het laatste deel van de rit van vandaag brengt ons via gestabiliseerde en deels geasfalteerde wegen naar het dorp Uchisar, waar we de tijd nemen om het hoge uitzichtpunt te bezoeken dat bekend staat als "de vesting". Veel kamers die uitgehold zijn in de rots, zijn met elkaar verbonden door trappen, tunnels en doorgangen. De top van de Citadel biedt een prachtig uitzicht over de gehele omgeving. In Uchisar nemen we de tijd voor een kopje traditionele Turkse thee, bekend als Cay, terwijl we genieten van het prachtige panorama over Cappadocië. Daarna rijden we verder door een van de meest verbazingwekkende valleien van Cappadocië, de witte vallei met zijn prachtige sprookjesachtige schoorstenen. We eindigen onze rit opnieuw in Goreme. In de late namiddag is het ook mogelijk om een traditioneel Turks bad te proberen, beter bekend als Hamam. De Hamam combineert de functionaliteit en de structurele elementen van zijn voorgangers in Anatolië, de Romeinse thermen en de Oost-Romeinse baden. - Afstand per fiets: ongeveer 45/50 km (ongeveer 13/15 km asfalt)  - Hoogteverschillen: tussen 100 - 450m  - Ontbijt inbegrepen.
Plaats:
Cappadocia (Roman province)

 Route 5

Dag 6:  Route 5

Via ruïnes van Gomeda naar Kavak dorp, Cardak & Mazi dorpen, Kaymakli & Derinkuyu ondergrondse stad. We beginnen onze rit opnieuw in het dorp Mustafapasa en nemen eerst een asfaltweg uit het dorp en gaan gestabiliseerde wegen in die ons naar de ruïnes van Gomeda leiden, bekend als een van de oudste grotkerken van Cappadocië en ook als een Griekse stad uit de 11e eeuw. Via Gomeda rijden we over gestabiliseerde wegen, passeren we de wijngaardtuinen en bereiken we het dorp Kavak om van daaruit verder te gaan in de richting van Cardak en Mazi-dorpen. In de namiddag komen we aan in het dorp Kaymakli en gaan van daaruit verder naar het nabijgelegen dorp Derinkuyu waar we een bezoek brengen aan de ondergrondse stad, geopend voor bezoekers in 1965. De stad is ongeveer 85m diep, maar slechts 10% van de stad kan worden bezocht, en bevat alle gebruikelijke kamers die in een ondergrondse stad te vinden zijn: stallen, kelders, opslagruimtes, refters, kerken en wijnmakerijen. Daarnaast diende een grote ruimte met een tongewelf op de tweede verdieping als missieschool, de ruimtes links werden gebruikt als studieruimtes. In Derinkuyu staat ons voertuig al klaar om ons terug te rijden naar ons hotel. Afstand per fiets: ongeveer 45/50 km (ongeveer 10/15 km asfalt) - Hoogteverschillen: tussen 50 - 240 m - Ontbijt inbegrepen.

Route 6

Dag 7: Route 6

Goreme naar Cavusin, Pasabaglari & Zelve klooster vallei, via Boztepe plateau naar Rode vallei, Kiliclar & Zemi valleien. We beginnen onze rit vandaag in Goreme dorp, aangewezen als een belangrijke toeristische bestemming; een "centrum" voor al het toerisme in Cappadocië. We rijden over gestabiliseerde wegen naar het dorp Cavusin, een van de oudste nederzettingen in Cappadocië; een klein dorp dat bestaat uit uitgehouwen woningen en elegant uitgehouwen stenen huizen. Via Cavusin rijden we verder naar Pasabaglari (Monnikenvallei) in slechts enkele minuten. De sprookjesachtige schoorstenen van Pasabaglari zijn uniek en voorzien van bizarre grote paddenstoelen kappen die de rest van de schoorsteen beschermen tegen erosie. Het gebied was vroeger een monnikenklooster en stond vroeger bekend als monnikendal en heeft een rotskerk die gewijd is aan St Simeon. Via Pasabaglari rijden we verder naar de Zelve-kloostervallei, een belangrijk religieus centrum dat in de rotsen is uitgehouwen nadat de christenen zich tijdens de Perzische en Arabische invasies naar het gebied hadden begeven. Ooit bewoond, werd Zelve een belangrijke christelijke nederzetting en huisvestte een van de grootste gemeenschappen in het gebied. Verspreid over drie valleien, waarvan er twee met elkaar verbonden zijn door een tunnel, is de verbazingwekkende grotten-stad Zelve beroemd om zijn honinggraat-woningen, religieuze en wereldlijke kamers. Het klooster is rijk aan zijn eigen schoonheid; de belangrijkste versieringen zijn hoge reliëf kruisen die representatief staan voor de Beeldenstorm. Daarna rijden we naar het plateau van Boztepe, een van de hoogste punten van het gebied en met een adembenemend uitzicht op het bizarre landschap van Cappadocië. Na een rit hoog op het plateau dalen we af naar het gebied van de rode vallei, één van de mooiste valleien van Cappadocië met zijn spectaculaire formaties en kleuren. Het laatste deel van de rit brengt ons naar Kiliclar (Zwaard) vallei, één van de kleinste valleien in Cappadocië met vele interessante sprookjesachtige schoorstenen en ruïnes. De vallei staat ook bekend om zijn fantastische panoramische uitzichten. Op de weg naar Goreme zijn er sporen waar het mogelijk is om verlaten grotten te verkennen die de huizen waren van vroegere burgers in deze regio. Onze rit eindigt in Goreme dorp en waar we de dag afsluiten met een kopje traditionele Turkse koffie. Afstand per fiets: ongeveer 30/35 km (ongeveer 5 km asfalt) - Hoogteverschillen: tussen 40 - 380m  - Ontbijt inbegrepen.

Cappadocië naar de luchthaven van Kayseri

Dag 8: Cappadocië naar de luchthaven van Kayseri

Transfer naar de luchthaven van Kayseri waar de reis wordt afgesloten. Transfer tijd: 1 uur; transfer afstand: 80 km; (Cappadocië - Kayseri luchthaven)  - Ontbijt inbegrepen.
Praktische informatie
Budget vanaf€ 1.245 Per persoon
Internationale vluchtenNiet inbegrepen
Inbegrepen in de prijsLuchthaventransfer
Bent u op zoek naar een ander soort reis?
Andere reisideeën
Andere reizen in Turkije volgens uw wensen
Laat u inspireren door de reisideeën opgesteld door lokale reisagenten