Compensatie van geschatte CO2-uitstoot
Sri Lanka

Reisgids Sri Lanka

5 redenen om te reizen in Sri Lanka

Of u nu houdt van het buitenleven of op zoek bent naar een authentieke ervaring, u vindt hier wat u zoekt. Cultuur, geschiedenis, natuur en ontmoetingen zijn de ingrediënten voor een reis naar Sri Lanka.

  1. 1
    Ga op avontuur, ontdek de jungle, zee en bergen
  2. 2
    Ontmoet de Sri Lankaanse bevolking
  3. 3
    Ontdek een heerlijk gemengde gastronomie
  4. 4
    Ga terug in de tijd in duizendjarige steden
  5. 5
    Ontdek grandioze landschappen
1. Ga op avontuur, ontdek de jungle, zee en bergen

Geniet van de sterren op de hoogste toppen van het eiland, maak een tocht door de jungle of ontmoet wilde dieren in een van de nationale parken van het land. Een reis op zoek naar avontuur. Klim bijvoorbeeld door de bergen naar World’s End of gaa olifanten observeren in Uda Walawe. Ook de zee biedt mogelijkheden, in Mirissa is het mogelijk om een van de grootste zeezoogdieren, de blauwe vinvis, te ontmoeten.

2. Ontmoet de Sri Lankaanse bevolking

Sri Lankanen zijn van een nogal nieuwsgierige aard en het zal niet ongebruikelijk zijn dat ze naar de straat komen om een gesprek aan te gaan. Natuurlijk zullen sommigen u iets willen verkopen. Maar vaak willen ze gewoon weten waar u vandaan komt en wat u van hun land vindt. Eén woord van orde: durf te ontmoeten en naar advies te luisteren. Zij zullen u een unieke ervaring garanderen door u e buiten de gebaande paden aan te wijzen.

3. Ontdek een heerlijk gemengde gastronomie

De vermenging van populaties en de opeenvolgende kolonisaties van het eiland maken van Sri Lanka een land met meerdere culinaire tradities. Ondanks dat rijst de basis de basis van voedsel blijft, komt het in allerlei vormen voor. Curry Rice is een nationaal gerecht. Verwacht niet de curry die u meestal in Nederland eet. Hier heeft elke familie zijn eigen recept. Rijst wordt vergezeld door vlees of vis en een veelvoud aan garnering: groenten, sambal, dahl, en nog veel meer. Proef ook de vele snacks die in de meeste steden op straat of in kleine winkels worden verkocht.

4. Ga terug in de tijd in duizendjarige steden

Sri Lanka is een land met een duizend jaar oude beschaving die zijn sporen in veel delen van het eiland heeft achtergelaten. De meeste van de belangrijkste historische locaties, waarvan sommige zijn geclassificeerd door UNESCO, liggen in de centrale regio van het eiland. Indrukwekkende witte dagoba's in Anuradhapura, troglodiet tempels in Dambulla, de oude hoofdstad van Polonnaruwa, het oud paleis op de Sigiriya-rots. De rijkdom en schoonheid van deze steden zal u blijven betoveren.

5. Ontdek grandioze landschappen

Wanneer we Sri Lanka de parel van de Indische Oceaan noemen, is het niet voor niets. Sommigen noemden het eiland zelfs Garden of Eden omdat het land een land vol schatten is. Sri Lanka heeft een aantal van de mooiste panorama's van Zuidoost-Azië. Bergen en wilde oerwouden in het hart van het eiland, verbazingwekkende landschappen vol met theeplantages, indrukwekkende vlaktes bezaaid met rijstvelden en meren. Van Adam's Peak tot Sigiriya Rock, tot de adembenemende stranden van Tangalle of Mirissa, één ding is zeker, niemand zal teleurgesteld zijn.

Ontwerp een rondreis in Sri Lanka op maat

Ontdek al onze reisideeën voor een reis in Sri Lanka.

Al onze tours in Sri Lanka

Beste reistijd in Sri Lanka?

jan
feb
maart
april
mei
juni
juli
augu
sept
okt
nov
dec

De beste reistijd voor een reis naar Sri Lanka is tijdens het droge seizoen. Dit is van december tot en met maart aan de west- en zuidkust, en van mei tot september aan de oostkust. De rest van het jaar is de moesson, dit zal de reis minder aangenaam maken. U zult in dit land vele schatten van het oude koninkrijk Ceylon vinden, maar u kunt ook genieten van de oude steden, prachtige stranden en adembenemende bergen.

Wanneer is de beste reistijd zien

Inspiratie, tips en lokaal advies voor reizen in Sri Lanka

Reistips van onze lokale agentschappen in Sri Lanka.

Je vertrek voorbereiden in Sri Lanka

Sri Lanka is nog een vrij onbekende reisbestemming, maar een ideale bestemming! Een reis naar Sri Lanka is geschikt voor elk type reiziger. Ontdek nog meer praktische informatie voor uw reis naar Sri Lanka.

Benodigde documenten voor reizen naar Sri Lanka

Voor een reis naar Sri Lanka  dient u in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat minimaal nog 6 maanden geldig is na terugkeer in Nederland. Een visum is benodigd voor Sri-Lanka. Omdat we weten dat het aanvragen van een visum soms een ingewikkeld of langdurig proces kan zijn, werken we samen met E-visum.nl. Zij kunnen u helpen bij alles wat komt kijken bij het aanvragen van een visum, zodat u optimaal en zonder zorgen kunt genieten van uw reis! U kunt ook uw visum online aanvragen via het elektronisch visum systeem ETA (Electronic Travel Authority), de kosten bedragen ongeveer €35 per persoon. Vraag uw visum ruim op tijd voor vertrek aan zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Voor meer informatie over de benodigde reisdocumenten voor Sri Lanka, neemt u contact op met de ambassade of het consulaat.

Gezondheid

Medische zorg en veiligheid
In Colombo zijn goede ziekenhuizen en privéklinieken te vinden. Deze klinieken bieden de beste zorg. Buiten de hoofdstad is de medische zorg van een lager niveau.
Reizigers wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verlening van medische zorg.
In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunnen reizigers het beste direct contact opnemen met hun verzekeringsmaatschappij.

Inentingen
Inentingen zijn niet verplicht voor Sri Lanka (zie Gele koorts).
Wel worden een DTP-vaccinatie en bescherming tegen hepatitis A aanbevolen. Bij een verblijf langer dan twee weken wordt ook een buiktyfusvaccinatie aanbevolen.
In dit land bestaat een verhoogd risico op mazelen. Vaccinatie wordt aanbevolen voor iedereen die na 1964 is geboren, niet tegen mazelen is ingeënt en geen mazelen heeft doorgemaakt en voor kinderen die ouder zijn dan 6 maanden, maar nog niet zijn ingeënt met het BMR-vaccin.


Gele koorts
Voor reizigers die voor aankomst in Sri Lanka een gebied hebben bezocht waar gele koorts heerst, of er zelfs alleen maar een tussenstop hebben gemaakt van meer dan 12 uur, is een vaccinatiebewijs van ten minste 10 dagen oud verplicht.
Gele koorts komt voor in bepaalde delen van Afrika en Zuid-Amerika (zie lcr.nl/Landen). Reizigers wordt aangeraden om met de huisarts of een medewerker van een erkend vaccinatiecentrum te bespreken of inenting tegen gele koorts zinvol is.
Kinderen tot 9 maanden zijn van de inenting vrijgesteld.

Taal

Het Singalees of Sinhala is sinds 1956 de officiële taal van Sri Lanka, maar ook het Tamil en het Engels gelden tegenwoordig als gelijkwaardige officiële talen.

Tijdsverschil

Sri Lanka valt in tijdzone UTC +5:30.

  • Tijdens onze zomertijd is het in Sri Lanka 3,5 uur later.
  • Tijdens onze wintertijd is het in Sri Lanka 4,5 uur later.

Telefoon en internet

Er is een 4G-netwerk.
Veel hotels, cafés en restaurants bieden wifi aan.
In de steden zijn verschillende gratis wifi hotspots.

Internationaal toegangsnummer: +94.
Vanuit Nederland naar Sri Lanka: 00 - 94 - netnummer zonder nul - abonneenummer.
Vanuit Sri Lanka naar Nederland: 00 - 31 - netnummer zonder nul - abonneenummer.

Elektriciteit

In Sri Lanka is de netspanning 230 V en de frequentie is 50 Hz.

Nederlandse ambassade
Torrington Avenue 25
Colombo 07
Tel. +94 11 251 02 00
Open: ma t/m do van 14-16 uur en vr van 11-13 uur (consulaire afdeling, op afspraak via de website).

Sri Lankaanse ambassade
Jacob de Graefflaan 2
2517 JM Den Haag
Tel. 070 365 59 10
Open: ma t/m vr van 9-17 uur.

Hulp in het buitenland
Actuele informatie over veiligheidsrisico's in het buitenland wordt verstrekt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken via rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen, via Twitter @247BZ en via de app 24/7 BZ Reis.

Daarnaast is het contactcenter van het ministerie 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar voor informatie of in geval van nood op telefoonnummer +31 247 247 247, ook vanuit het buitenland (let op roamingkosten). Wanneer in het buitenland de Nederlandse ambassade wordt gebeld (lokaal tarief), wordt er automatisch doorverbonden naar het contactcenter in Nederland.

Alarmnummers
Politie: 118/119.
Ambulance: 110.
Brandweer: 110.