Cultuur en natuur in Armenië en Georgië

ArmeniëCultuur en natuur in Armenië en Georgië

Hoogtepunten
De Kaukasus: deze naam klinkt erg bekend in de oren, maar wat u er bij voor moet stellen? Dat laten we vaak aan onze verbeelding over. Is het mooi? Is het ruw? Is het puur? Is het wel de moeite waard om het te bezoeken? Al deze vragen beantwoorden we 100% met ja! Armenië en Georgië, twee unieke landen van de Kaukasus, zijn een verborgen schat die absoluut de moeite waard zijn om door u ontdekt te worden. Ze zijn een van de meest inspirerende en fascinerende landen ter wereld met een zeer oude en rijke cultuur, grote diversiteit in landschap, heerlijke keuken en open en gastvrije bevolking. Voor reizigers die deze ongerepte landen willen ontdekken en open staan voor een pure ervaring zonder massatoerisme is deze 15-daagse combinatiereis Armenië & Georgië de ideale keuze!  
Reisideeën aangeraden door
Naira Lokale*r Armenië Expert*in
Duur van de reis
15 dagen
Budget vanafexclusief internationale vluchten
€ 2.550
Reisprogramma
Aankomst in Jerevan/Stadstour Jerevan

Dag 1: Aankomst in Jerevan/Stadstour Jerevan

Welkom in Jerevan! Bij aankomst op het Zvartnots vliegveld wordt u opgehaald en naar uw hotel gebracht. In de middag staat er een stadstour op het programma. Wandel langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad, zoals de Cascade, het operagebouw en het Republieksplein. Aan dit plein vindt u het Nationaal Museum voor Armeense Geschiedenis. Daarnaast vindt u op het midden van het plein ook een enorm fontein. In de avond kunt u hier een lichtshow met muziek bekijken. Accommodatie : 14th Floor (Jerevan)
Plaats:
Jerevan

De sprekende stenen

Dag 2: De sprekende stenen

Niet ver van Jerevan vindt u twee parels van Armenië. Vandaag zal u een bezoek brengen aan de Garni tempel die in de 1e eeuw is gebouwd ter ere van de Zonnegod. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht over de vallei. In het dorp Garni bezoekt u een lokaal huis waar u de lokale gerechten van Armenië kunt proeven. Er zal ook een presentatie gegeven worden hoe Lavash (platbrood) in een tonir (ondergrondse oven) gemaakt wordt. Hierna begint uw wandeling naar de canyon van dit gebied. De Garni canyon staat bekend om zijn unieke basalten rotsformaties. Omdat de steenformaties op een orgel lijken, wordt het ook wel de symfonie van de stenen genoemd. Na de wandeling brengt u een bezoek aan het Geghard klooster, een UNESCO werelderfgoed dat in de buurt van de tempel ligt.  Accommodatie : 14th Floor (Jerevan)
Plaats:
Geghard

Wijnproeven in Areni 

Dag 3: Wijnproeven in Areni 

Na de check-out begint u uw reis naar het Zuidoosten van Armenië. U bezoekt het Khor Virap klooster dat een prachtig uitzicht biedt op de Ararat berg. In het dorp Areni bezoekt u een lokale familie waar u kennis zult maken met de lokale wijntradtities. Uiteraard hoort hier ook een wijnproeverij bij! Na deze gezellige bijeenkomst begint u aan een prachtige wandeling naar het Noravank klooster, waar u een unieke afbeelding van God kunt zien. Uw overnacht vandaag in de gezellige stad Goris. Accommodatie : Mirhav (Goris)
Plaats:
Goris,Ararat Province

​De langste kabelbaan

Dag 4: ​De langste kabelbaan

Vandaag bezoekt u het bijzondere Tatev klooster. Dit klooster is ongeveer 40 km van Goris vandaan. Om het klooster te bereiken, neemt u de langste kabelbaan ter wereld die bekend staat als de ‘Wings of Tatev’. Het Tatev klooster is een enorm complex uit de 10e eeuw met enkele kerken, eetzalen en cellen voor monniken. Tot op heden wordt het klooster actief gebruikt en verwelkomt het bezoekers uit alle hoeken van de wereld. Eenmaal terug in Goris kunt u mee doen aan een workshop Pakhlava maken. De lokale kok zal u leren hoe u deze heerlijke zoetigheid ook thuis kunt maken.  Accommodatie : Mirhav (Goris)
Plaats:
Goris,Tatev

Plekken zonder antwoorden

Dag 5: Plekken zonder antwoorden

Vandaag laat u Goris achter u en rijdt u naar Zorats Karer, een veld met 223 rechtopstaande stenen waarvan men niet weet waar ze voor werden gebruikt. Was het een tempel of een sterrenobservatorium? Dat kunt u hier zelf onderzoeken. Na deze stop rijdt u verder en staat er een wandeling op de planning naar een Joodse begraafplaats. Hier vindt u graven met Hebreeuwse inscripties die tot 1497 dateren. Het is tot op heden een mysterie hoe deze plek is ontstaan, er wonen al eeuwen geen Joden meer in dit gebied. Accommodatie : Lucytour Resort (Hermon)
Plaats:
Sisian,Hermon

Kaas met een vleugje cognac

Dag 6: Kaas met een vleugje cognac

Tijd voor de bekende Zijderoute! De eerste stop van vandaag is bij de goed bewaard gebleven Selim karavanserai, uit de 14e eeuw. Hier krijgt u een uitstekende indruk hoe de kooplieden in de middeleeuwen tot rust kwamen tijdens hun lange tocht langs de Zijderoute. Na de bergpas komt u aan bij het Sevanmeer. Aan de oevers van het meer ligt een unieke begraafplaats, dat stamt uit de middeleeuwen. Hier kunt u een groot aantal prachtige kruisstenen bekijken. In de buurt van het meer ligt de Mikayelyan Family Farm, waar een lokale familie wijn-kaas, cognac-kaas, “horac” en andere soorten kazen produceert. Proef de verschillende kazen en geniet van de gezellige en vriendelijke sfeer.  Reis verder naar het nabijgelegen schiereiland om twee kerken uit de 9e eeuw te bezoeken. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht over een van de hoogste en grootste zoetwatermeren ter wereld! De reis gaat verder naar Dilijan en het omgeven nationale park. Dit gebied wordt vaak met Zwitserland vergeleken. Accommodatie : Toon Armeni Guesthouse (Dilijan)
Plaats:
Noratus,Dilijan

De kunst van de kruisstenen

Dag 7: De kunst van de kruisstenen

Vandaag maakt u een wandeling naar een klooster genaamd Matosavank. Dit kleine klooster ligt verborgen in het Nationale Park van Dilijan. Het klooster is erg intiem en zelfs gedeeltelijk vervallen, maar heeft een unieke charme dat u eigenlijk niet mag overslaan. U reist vervolgens verder naar het noorden van Armenië via de stad Vanadzor. Onderweg ontmoeten we de vriendelijke kruissteen meester Bogdan. Hij zal u niet alleen laten zien hoe de eeuwenoude kruissteen traditie tot stand is gehouden, maar vermaakt u ook met zijn leuke liedjes en humor. In Odzun gaat u bij een lokale familie langs om de pure honing van dit gebied te proeven. De eindbestemming van vandaag is het dorp Haghpat. Dit is tevens de laatste dag in Armenië.  Accommodatie : Qefilyan (Haghpat)
Plaats:
Haghpat,Dilijan

Naar Georgië

Dag 8: Naar Georgië

Vandaag reist u af naar Georgië! Voordat u Armenië verlaat, bezoekt u eerst een tweetal kloosters. Te beginnen met het unieke Haghpat klooster uit de 10e eeuw. Het klooster staat vermeld op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De volgende stop is bij het Akhtala klooster. Dit klooster stamt ook uit de 10e eeuw en staat bekend om zijn unieke muurschilderingen.  De meeste kerken in Armenië hebben geen muurschilderingen, maar aangezien dit klooster dicht bij Georgië ligt, heeft het onder invloed van de Orthodoxe kerk toch veel muurschilderingen gekregen. We vervolgen de reis richting Georgië. U passeert de douane bij Bagratashen en gaat vervolgens naar Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. Na check-in heeft u de avond vrij om de stad alvast te verkennen. Accommodatie : Tiflis Hotel (Tbilisi)
Plaats:
Haghpat,Tbilisi

Stadstour in Tbilisi

Dag 9: Stadstour in Tbilisi

Welkom in Georgië! U begint uw dag vandaag met een stadstour door Tbilisi en met een bezoek aan Narikala, een 4e eeuwse fort met een prachtig uitzicht op de stad. U gaat ook langs Sameba, de belangrijkste kathedraal van de Georgische Orthodoxe Kerk. Uiteraard bezoeken we ook het Mtatsminda park, een prachtig familiepark bovenop een heuvel. Dit uitzichtpunt is te bereiken met een speciale kabelbaan, en een van de hoogtepunten van Tbilisi. In de avond kunt u nog zelf op eigen gelegenheid deze gezellige stad vol historie verkennen. Accommodatie : Tiflis Hotel (Tbilisi)
Plaats:
Tbilisi

Twee UNESCO locaties in een dag

Dag 10: Twee UNESCO locaties in een dag

Uw reis gaat vandaag verder naar twee UNESCO locaties. Eerst brengt u een bezoek aan een van de oudste kloosters van het land, het Jvari klooster uit de 6e eeuw. Vanaf dit klooster heeft u een prachtig uitzicht op de stad Mtskheta. Hierna bezoekt u het Svetitskhoveli kathedraal, de op een na grootste kathedraal in Georgië. Deze kathedraal is gebouwd in de 11e eeuw, en staat ook vermeld op de UNESCO werelderfgoedlijst. De kathedraal ligt aan de overkant van de rivier, niet ver van het Jvari klooster. Het Svetitskhoveli kathedraal heeft prachtige fresco’s op de muren, die u op alle gemak kunt bekijken. We vervolgen de reis via de Georgian Military Highway verder naar het noorden van Georgië, naar het welbekende Kazbegi gebergte. In Kazbegi bezoekt u de Gergeti Trinity kerk. De kerk uit de 14e eeuw ligt op een hoogte van 2170 meter tegenover het centrum van de historische regio Khevi, Kazbegi.  ​ Accommodatie : Guesthouse 15 (Kazbegi)
Plaats:
Mtscheta,Kazbegi

Oude nederzettingen

Dag 11: Oude nederzettingen

Via de Military Highway gaat u vandaag richting het bekende spa resort Borjomi. Onderweg maken we een stop bij het Ananuri kasteel gelegen aan de Aragvi rivier en het Zinkhali Reservoir. Het kasteel was de zetel van de graven van Aragvi, een feodale monarchie die de regio regeerde vanaf de 13e eeuw. Vlakbij Gori stopt u ook bij de Uplistsikhe grotten, een van de oudste menselijke nederzettingen in Georgië. Het is een interessant complex met o.a. wijnkelders, een bakkerij, een uit de rotsen gehouwen basiliek en zelfs een antiek theater. In Gori kunt u een korte stop maken om de stad te verkennen. Indien er interesse voor is, kunt u het museum van Stalin bezoeken. Vervolgens rijdt u verder naar Borjomi. Hier kunt u een wandeling maken door het beroemde Mineraalwaterpark met zijn 19e eeuwse huizen. Accommodatie : Guesthouse on Erekle (Bordzjomi)
Plaats:
Ananuri,Gori,Bordzjomi

De tweede stad van Georgië

Dag 12: De tweede stad van Georgië

Na het ontbijt gaat de reis verder naar het westen van Georgië naar de stad Kutaisi. De tweede stad van Georgië is prachtig gelegen aan de Rioni-rivier. Oude houten huizen staan aan de rivieroever, en het gezellig centrum is een genot voor liefhebbers van statige 19de eeuwse architectuur. In Kutaisi brengt u een bezoek aan de Bagrati kathedraal die in de eerste jaren van de 11e eeuw op de Oekimerioni-heuvel werd gebouwd in opdracht van koning Bagrat III. Vlakbij Kutaisi is ook het prachtige Gelati klooster te vinden. Het Gelati klooster was één van de belangrijkste culturele en onderwijskundige centra van het oude Georgië. Aan de academie werkten de beste Georgische wetenschappers, theologen en filosofen. In de avond kunt u Kutaisi op eigen gelegenheid verder verkennen. Accommodatie : Paradise Road (Koetaisi)
Plaats:
Gelati,Koetaisi

Natuurdag vlakbij Kutaisi

Dag 13: Natuurdag vlakbij Kutaisi

Vandaag staat volledig in het teken van de natuur. Op het programma staat een bezoek aan de Martvili canyon en de Sataplia en Prometheus grotten. Niet ver van Kutaisi ligt namelijk de Sataplia grot. Deze grot is niet zo groot en indrukwekkend als de Prometheus grot, maar er zijn wel dino voetsporen te zien, wat natuurlijk leuk is voor jong en oud. Volgende stop is bij de Prometheus grot, de tweede grootste Karst grot in Europa. De grot is beroemd om zijn enorme hallen en ondergrondse meren en rivieren. Na een bezoek aan de grotten, staat de Martvili canyon op de planning. Martvili staat bekend om zijn vele grotten en watervallen. Hier kan ook geraft worden (optioneel).  Accommodatie : Paradise Road (Koetaisi)
Plaats:
Koetaisi,Martvili

Terug naar Tbilisi

Dag 14: Terug naar Tbilisi

Na het ontbijt keert u vandaag weer terug naar Tbilisi. Onderweg krijgt u de gelegenheid om een Georgische gerecht te leren maken. De locals laten u zien hoe zij met passie hun nationale gerechten bereiden. Eenmaal terug in Tbilisi heeft u de rest van de dag vrij om nog van de gezellige stad te genieten of souvenirs te kopen. Accommodatie : Tiflis Hotel (Tbilisi)
Plaats:
Tbilisi

Vertrek vanuit Georgië

Dag 15: Vertrek vanuit Georgië

Vandaag komt er een einde aan uw reis. Vanaf Tbilisi vliegt u terug naar huis. Met een transfer wordt u vanaf uw hotel naar het vliegveld gebracht. We hopen dat u hebt genoten van deze bijzondere reis in de Kaukasus!
Plaats:
Tbilisi
Praktische informatie
Budget vanaf€ 2.550 Per persoon
Internationale vluchtenNiet inbegrepen
Inbegrepen in de prijsGids
Inbegrepen in de prijsBestuurder
Inbegrepen in de prijsLuchthaventransfer
Laat u inspireren door de reisideeën opgesteld door lokale reisagenten
Bent u op zoek naar een ander soort reis?
Andere reisideeën
Andere reizen in Armenië volgens uw wensen